ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/01/2015 03:04 EET | Updated 14/01/2015 03:04 EET

Σπείρα πουλούσε φάρμακα-«μαϊμού» σε καρκινοπαθείς. Πως εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

3d: umas pílulas =P
Rod Senna/Flickr
3d: umas pílulas =P

Σπείρα που πουλούσε «ελπίδα» σε καρκινοπαθείς και θησαύριζε από τις πωλήσεις φαρμάκων-μαϊμού εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται ένας 55χρονος καρκινοπαθής καθηγητής από τον οποίο απέσπασαν 95.000 ευρώ για την ολοκλήρωση της «θεραπείας». Οι αξιωματικοί του Tμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής έχουν στοιχεία και ενδείξεις πως περίπου 40 ακόμη άρρωστοι έχουν πέσει θύματα της απάνθρωπης απάτης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, συνολικά συνελήφθησαν πέντε μέλη της σπείρας, ενώ αναζητείται ο 63χρονος «εγκέφαλός» της, ο οποίος μένει στην Καλαμπάκα. Ο «αρχηγός» εμφανιζόταν ως ο μεσάζοντας της παρασκευής «ειδικού φαρμάκου» από Ρώσους ερευνητές για τη θεραπεία ανίατων ασθενειών, έπειτα από τη λήψη DNA του ασθενούς.

Ο 55χρονος καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, φέρεται να γνωρίστηκε με 44χρονο έμπορο ποδηλάτων σε παραλιακή κωμόπολη της Αττικής, εξαιτίας του πάθους τους για τους ποδηλατικούς αγώνες. Εκμυστηρεύτηκε την ασθένειά του στον έμπορο, που πρότεινε στον άρρωστο να μεσολαβήσει προκειμένου με τη βοήθεια του 65χρονου πεθερού του να προμηθευτούν από εργαστήριο γενετικής στη Ρωσία το θαυματουργό φάρμακο.

Το θύμα της απάτης από τον Μάρτιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2014 έδωσε τμηματικά 95.000 ευρώ, ως τελικό ποσό εξόφλησης της «θεραπείας». Ο καθηγητής απευθύνθηκε στους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, και την περασμένη Κυριακή στήθηκε ραντεβού με τον 44χρονο έμπορο ποδηλάτων και έναν 59χρονο εστιάτορα από τη Λάρισα, άλλο μέλος του κυκλώματος, προκειμένου να του χορηγήσουν τη 2η δόση της… θεραπείας.

Η πρώτη συνάντηση έγινε στην παραλιακή κωμόπολη της Αττικής και η επόμενη στη Χαλκίδα. Κατά την παράδοση της ουσίας και πριν την κατανάλωση της όπως πίεζαν οι δράστες, οι αστυνομικοί επενέβησαν και τους συνέλαβαν κατάσχοντας ο φιαλίδιο με το «ειδικό φάρμακο».

Ακολούθησαν τρεις ακόμη συλλήψεις σε Αττική, Γρεβενά και Λάρισα, ενώ αναζητείται ο φερόμενος εγκέφαλος της σπείρας, ο οποίος είναι υπόδικος για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους για απάτη από κοινού, απλή συνέργεια, παράνομη οπλοκατοχή, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, ο οποίος τους παρέπεμψε στον 5ο Ανακριτή Αθηνών, για να απολογηθούν σήμερα. Δεν αποκλείεται αν το αποφασίσει ο Εισαγγελέας να εκδοθεί και διάταξη δημοσιοποίησης στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφίες των εμπλεκομένων, για την τυχόν αναγνώρισής τους από άλλα άτυχα θύματα.