ΔΙΕΘΝΕΣ
15/01/2015 07:17 EET | Updated 15/01/2015 07:47 EET

Διεθνής Αμνηστία: Η Μπόκο Χαράμ σκότωσε γυναίκα την ώρα που γεννούσε. Η μεγάλη σφαγή των 2.000 ανθρώπων

DigitalGlobe / Amnesty International
FILE (AP Photo/Jossy Ola, File)

Ανατριχίλα προκαλούν οι αποκαλύψεις τις Διεθνούς Αμνηστίας, για την τελευταία αποτρόπαιη και απεχθέστερη επίθεση της Μπόκο Χαράμ την τελευταία εξαετία, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σφαγιάστηκαν πάνω από 2.000 άνθρωποι.

Η επίθεση έγινε στις 3 Ιανουαρίου στην Μπάγκα και την Ντορόν Μπάγκα, στη Νιγηρία. Δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πόλη Μπάγκα και την Ντορόν Μπάγκα, που βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων, αποκαλύπτουν την κλίμακα της επίθεσης.

Σύμφωνα με μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα της επίθεσης, οι ισλαμιστές μαχητές της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν έγκυος γυναίκα, την ώρα που γεννούσε, από πυρά που εβλήθησαν αδιακρίτως από τα οποία σκοτώθηκαν και μικρά παιδιά.

«Το μισό σώμα του βρέφους είχε βγει (από το σώμα της) και εκείνη την ώρα (η γυναίκα) σκοτώθηκε», περιγράφει.

Αμέτρητοι οι νεκροί

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εκατοντάδες άνθρωποι, ίσως και περισσότεροι, ενδεχομένως να έχασαν τη ζωή τους στη συγκεκριμένη επίθεση. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2.000 άτομα. Στόχο πολίτες που βοηθούν εθελοντικά τον στρατό.

«Σκότωσαν τόσο πολλούς ανθρώπους. Είδα ίσως και περί τους 100 να σκοτώνονται εκείνη την ημέρα στην Μπάγκα. Έτρεξα να κρυφτώ μέσα στους θάμνους. Την ώρα που τρέχαμε, πυροβολούσαν και σκότωναν», λέει ο άνδρας αυτός που είναι στα 50 του.

Μία γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας προσθέτει: «Δεν ξέρω πόσα αλλά υπήρχαν πτώματα όπου κι αν κοίταζες».

Οι μαρτυρίες των κατοίκων συμβαδίζουν με τους ισχυρισμούς τοπικών αξιωματούχων που κάνουν λόγο για τεράστιο αριθμό νεκρών, αλλά και με τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων στο Γαλλικό Πρακτορείο για πτώματα σε αποσύνθεση να κείτονται στους δρόμους.

Ένας άνδρας, ο οποίος ξέφυγε από την Μπάγκα αφού κρυβόταν επί τρεις ημέρες, είπε ότι «περπατούσε πάνω σε πτώματα», καθώς προσπαθούσε να διαφύγει μέσα από τους θάμνους.

Ο νιγηριανός στρατός, ο οποίος συχνά υποβαθμίζει τον απολογισμό των θυμάτων, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικούς» τους ισχυρισμούς για πάνω από 2.000 νεκρούς.

Αναλυτές θεμάτων ασφαλείας υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να είναι αδύνατο να πληροφορηθεί κάποιος τον ακριβή αριθμό των θυμάτων καθώς η πόλη και η ευρύτερη περιοχή παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών και είναι αδύνατη η πρόσβαση.

Την ίδια ώρα, αεροφωτογραφίες των δύο πόλεων, στις οποίες έχουν σημειωθεί στο παρελθόν συγκρούσεις, ελήφθησαν μία ημέρα πριν από την εισβολή των ισλαμιστών και τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση, αφότου οι αντάρτες ισοπέδωσαν σπίτια και επιχειρήσεις.

«Αυτές οι λεπτομερείς φωτογραφίες αποκαλύπτουν τις διαστάσεις της καταστροφής στις δύο πόλεις, μία εκ των οποίων σχεδόν εξαφανίστηκε από τον χάρτη μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών», ανακοίνωσε ο ερευνητής της Αμνηστίας σε θέματα της Νιγηρίας, ο Ντάνιελ Έιρ.

Περισσότερες από 3.700 δομές καταστράφηκαν μερικώς ή πλήρως -620 στην Μπάγκα και περισσότερες από 3.100 στην Ντορόν Μπάγκα, σύμφωνα με την Αμνηστία η οποία μάλιστα προσθέτει ότι ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος.

Ο Έιρ είπε ότι οι μαρτυρίες των κατοίκων και οι φωτογραφίες ενισχύουν την άποψη ότι η επίθεση ήταν η «μεγαλύτερη και πιο καταστροφική» της Μπόκο Χαράμ στο πλαίσιο της επιχείρησης της οργάνωσης να εγκαθιδρύσει ισλαμικό κράτος στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Περίπου 300 γυναίκες λέγεται ότι απήχθησαν και κρατούνται σε ένα σχολείο, όπου οι πιο ηλικιωμένες, οι μητέρες και τα παιδιά αφέθηκαν ελεύθερα έπειτα από τέσσερις ημέρες, αλλά όχι και οι νεότερες.

Photo gallery Οι δορυφορικές εικόνες που δείχνουν την καταστροφή See Gallery

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ