ΔΙΕΘΝΕΣ
16/01/2015 09:16 EET | Updated 16/01/2015 09:51 EET

Τελευταίο αντίο στον διευθυντή και σκιτσογράφο της Charlie Hebdo Σαρμπ

AP Photo/Christophe Ena
ASSOCIATED PRESS
AP Photo/Christophe Ena

Με τις νότες της Διεθνούς και παρατεταμένα χειροκροτήματα συνοδεύτηκε η άφιξη του φερέτρου με τη σορό του Σαρμπ, διευθυντή και σκιτσογράφου της Charlie Hebdo, στην Ποντουάζ Παρισιού, όπου εκατοντάδες συγγενείς, επιζώντες του μακελειού στην σατιρική εφημερίδα, πολιτικοί και πολίτες συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής πριν από την ταφή.

Εκτός από την οικογένεια του Στεφάν Σαρμπονιέ, γνωστού ως Σαρμπ, και τους επιζώντες της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας, πολλοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων η Κριστιάν Τομπιρά (Δικαιοσύνης), η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ (Παιδείας) και ο Φλερ Πελερέν (Πολιτισμού), καθώς και ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου Ζαν-Λικ Μελανσόν, ήταν παρόντες στην τελετή.

Εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί για να αποχαιρετήσουν τον Σάρμπ και να παρακολουθήσουν την τελετή από γιγαντοοθόνη.

charlie hebdo

«Τον Σαρμπ δεν τον γνώριζα, αλλά είμαι αναγνώστης του Charlie Hebdο. Αυτό που συνέβη μου έχει προκαλέσει μεγάλη θλίψη, πάει μια εβδομάδα που με πιάνουν τα κλάματα στα καλά καθούμενα» είπε συγκινημένος ο Πατρίς Νερόν, 68 ετών. «Πάνε 40 χρόνια που μάχομαι για την ελευθερία, εναντίον των φονταμενταλιστών. Ανησυχώ, δεν ξέρω πού πηγαίνουμε» πρόσθεσε.

Η ταφή του Σαρμπ πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο στο κοιμητήριο της Ποντουάζ, στην περιφέρεια Παρισιού, μετά την τελετή.

Ο σκιτσογράφος ήταν ο διευθυντής της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας από το 2009.

Έπεσε νεκρός μαζί με 12 άτομα, πέντε εκ των οποίων συνάδελφοί του σκιτσογράφοι, στην επίθεση-σοκ των αδελφών Κουασί εναντίον της έδρας της Charlie Hebdo στο Παρίσι.

Ηλικίας 47 ετών, ο Σαρμπ ήταν ένας αιρετικός και μαχητικός σκιτσογράφος που έλεγε πως δεν φοβάται κανέναν. Το όνομά του περιλαμβανόταν σε λίστα «καταζητούμενων, νεκρών ή ζωντανών, για εγκλήματα εναντίον του Ισλάμ», η οποία είχε δημοσιευθεί την άνοιξη του 2013 από την αγγλόφωνο τζιχαντιστικό έντυπο «Inspire».

charlie hebdo

Σκίτσα στο φέρετρο του Τινιού

Με σκίτσα πάνω στο φέρετρό του αποχαιρέτησαν οι φίλοι του έναν από τους σκιτσογράφους του Charlie Hebdo, τον Μπερνάρ Βερλάκ, γνωστό ως Τινιού, ο οποίος κηδεύθηκε την Πέμπτη στο Παρίσι.

Ο σκιτσογράφος σκοτώθηκε κατά την επίθεση των τρομοκρατών στα γραφεία της εφημερίδας.

Πριν τη μεταφορά του στο διάσημο νεκροταφείο του Παρισιού Περ Λασέζ, διοργανώθηκε τελετή μνήμης όπου οι φίλοι του ζωγράφισαν πάνω στο φέρετρό του διάφορα σκίτσα.

Ο Τινιού έγραφε για τον γαλλικό Τύπο από το 1980, είχε συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά και ήταν τακτικός συνεργάτης του «Charlie Hebdo». Είχε καλύψει με την πένα του πολλές διαφορετικές δίκες για λογαριασμό του σατιρικού εντύπου. Τα σκίτσα του από τη δίκη του κορσικανού αυτονομιστή Ιβάν Κολονά είχαν κυκλοφορήσει στη συνέχεια σε άλμπουμ που έλαβε το βραβείο France-Info το 2009.

Την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε και τελετή στη μνήμη του Ζορζ Βολίνσκι, ο οποίος πρόκειται να αποτεφρωθεί.

Η κόρη του Βολίνσκι, Έλσα, είπε ότι τα ιδανικά του θα εξακολουθούν να ζουν. «Αρχίζω τώρα και καταλαβαίνω ότι λείπει» είπε. «Αλλά όπως έχω πει και πριν, σκότωσαν έναν άνθρωπο και όχι τα ιδανικά του. Επομένως, είμαστε εδώ. Είμαστε ενωμένοι και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις αρχές του Charlie Hebdo» τόνισε.

Δεκάδες άτομα παρευρέθηκαν στην κηδεία της δημοσιογράφου Έλσα Καγιάτ και του Φρανκ Μπινσολαρό, αστυνομικού που ήταν επιφορτισμένος με την ασφάλεια του εκδότη του Charlie Hebdo.

Sponsored Post