ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/01/2015 04:30 EET | Updated 16/01/2015 04:30 EET

Ξεκινά η δίκη της Hellas Power και της Energa

Eurokinissi

Ξεκινά σήμερα, εκτός απροόπτου, η δίκη για την υπόθεση των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος ENERGA και HELLAS POWER, για την μη απόδοση στο δημόσιο, του «χαρατσιού» που εισέπρατταν και τη φυγάδευση μεγάλων χρηματικών ποσών στο εξωτερικό.

Στο κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι των δύο παρόχων αν και εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, όπως συμβαίνει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δεν προχωρούσαν στην απόδοση των χρημάτων αυτών στο Δημόσιο, αλλά "τουναντίον τα παρακράτησαν και τα ενσωμάτωσαν στην περιουσία τους" .

Η ζημιά του Δημοσίου εκτιμάται ότι φθάνει τα 270 εκατομμύρια ευρώ και αφορά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2011 έως Νοέμβριο 2012 .

Το φιάσκο των δύο παρόχων αποτελεί μέχρι σήμερα το πιο ισχυρό επιχείρημα όσων αντιδρούν στο άνοιγμα της λιανικής αγοράς ενέργειας και το σπάσιμο του μονοπωλίου του κράτους.

Βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών, Αριστείδης Φλώρος, Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Στέφανος Σιαφάκας και Νίκος Δεκόλης με άλλους 15 συγκατηγορούμενους, στελέχη των εταιρειών και πρόσωπα που ενεπλάκησαν στη διαδικασία διοχέτευσης των χρημάτων εκτός Ελλάδος.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι 19 κατηγορούμενοι ανά περίπτωση είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία της υπεξαίρεσης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, της λαθρεμπορίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η δίωξη για την υπόθεση είχε ασκηθεί πριν ενάμιση χρόνο, έπειτα από έρευνα που διενέργησε η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου με αφορμή πόρισμα της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, το οποίο διαπίστωνε ότι ποσά που όφειλαν οι δύο εταιρείες στον ΔΕΣΜΗΕ φυγαδεύονταν μέσω εξωχώριων εταιρειών σε ελβετικές και άλλες τράπεζες.

Για την υπόθεση αρχικώς είχε απαγγελθεί κατηγορία για απιστία στην υπηρεσία σε έξι μέλη του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) οι οποίοι τελικώς απαλλάχθηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι: οι Β. Μηλιώνης, Αρ. Φλώρος, Αχιλλέας Φλώρος, Στέφανος Σιαφάκας, Νικόλαος Δεκόλης, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης, Alan Ronald Cable, Χρήστος Κωτσαΐδης, Natalia Godoroja, Φώτιος Φωλιάς, Αλίκη-Παρασκευή Φλώρου, Κωνσταντίνος Κωνστάντος, Χρήστος Σιαφάκας, Noe Nordeine Benziane, Μαρία Σκλαβάκη, Πέτρος Νικολοθανάσης, Κωνσταντίνος Σιαφάκας, Βασίλειος Δημητράκας και Αρετή Γιαννούλη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)