ΔΙΕΘΝΕΣ
16/01/2015 06:41 EET | Updated 16/01/2015 06:41 EET

Τον λένε Ραϊφ Μπαντάουι και κάθε Παρασκευή θα τον μαστιγώνουν 50 φορές

MARTIJN BEEKMAN via Getty Images
People take part in a protest by Amnesty International, for the immediate release of the Saudi blogger Raif Badawi, in front of the Saudi Embassy in The Hague, on January 15, 2015. Badawi put on the website 'Freed Saudi liberals 'and was arrested in 2012. He was sentenced to ten years in prison, converted 226,000 euro fine and a thousand lashes. AFP PHOTO / ANP / MARTIJN BEEKMAN ***netherlands out*** (Photo credit should read Martijn Beekman/AFP/Getty Images)

Τον λένε Ραϊφ Μπαντάουι. Είναι ο 31χρονος Σαουδάραβας που καταδικάστηκε σε 1.000 χτυπήματα με μαστίγιο και 10 χρόνια φυλάκισης, για ασέβεια.

Το μαστίγωμα ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, δύο μέρες μετά το μακελειό στο Charlie Hebdo, που συγκλόνισε τον κόσμο. Την επομένη, μία γυναίκα κατέβηκε στη μεγάλη διαδήλωση του Παρισιού για την ελευθερία του λόγου, «φορώντας» καρτέλα με το σύνθημα «εγώ είμαι Ραϊφ Μπαντάουι».

Κάθε Παρασκευή, για τις επόμενες 19 εβδομάδες, ο Ραϊφ θα μαστιγώνεται 50 φορές

Είναι συγγραφέας και δημιουργός του κοσμικού (!) σάιτ "Free Saudi Liberals". Είναι στη φυλακή από το 2012, όταν συνελήφθη για προσβολή του Ισλάμ και ανυπακοή. Γλίτωσε τη θανατική ποινή παρα τρίχα- γιατί οι δικαστές απέρριψαν τελικά την κατηγορία της αποστασίας.

Το σάιτ λειτουργούσε ως μπλογκ και φόρουμ. Σε ένα από τα κείμενα του, ο Ραϊφ γράφει: «Έχεις το δικαίωμα να πεις ότι θέλεις, να σκεφτείς ότι θέλεις, όπως έχεις και το δικαίωμα να πιστεύεις ή να σκέφτεσαι, να αγαπάς ή να μισείς, να είσαι φιλελεύθερος ή ισλαμιστής»

Σε μία από τις πιο δημοφιλείς του αναρτήσεις, ο Ραϊφ, χρησιμοποιεί το παράδειγμα της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης για να δείξει πόσο προβληματική είναι η ιδέα της ίδρυσης ενός έθνους με θρησκευτικά κριτήρια.

Ο Ραϊφ καταδικάστηκε επίσης για «πατρική ανυπακοή», που στη Σαουδική Αραβία αποτελεί αδίκημα.

Να ασκήσει πίεση ζητά από τη διεθνή κοινότητα η σύζυγος του Ραϊφ

Η Ένσάφ Χαιντάρ, η σύζυγος του Ραϊφ κατάφερε να φτάσει στον Καναδά, όπου μαζί με τα 3 παιδιά της έκανε αίτηση για πολιτικό άσυλο. Ωστόσο, ακόμα και στο Μοντρεάλ, δέχεται τηλεφωνικές απειλές. «2-3 ημέρες μετά την ακρόαση του Ραϊφ, άρχισα να δέχομαι τηλεφωνήματα από αγνώστους που έλεγαν ότι θα σκοτώσουν τον σύζυγο μου».

Η Ενσάφ μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον Ραϊφ στη φυλακή: «Μου είπε ότι το μαστίγωμα τον πόνεσε πολύ», είπε στη Διεθνή Αμνηστία. «Αναγκάστηκα να το πω στα παιδιά μας, πριν το μάθουν από κάποιον τρίτο. Έπαθαν σοκ».

Ζητά από την Διεθνή Αμνηστία να συνεχίσει τις πιέσεις προς τη Τζέντα. Πιστεύει πως στο τέλος, η προσπάθεια αυτή θα αποδώσει.