ΔΙΕΘΝΕΣ
19/01/2015 04:21 EET | Updated 19/01/2015 04:21 EET

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πάπα στην Ασία μετά την μεγαλειώδη λειτουργία στις Φιλιππίνες

ASSOCIATED PRESS
Pope Francis waves before boarding his plane as he departs Manila, Philippines on Monday, Jan. 19, 2015. Pope Francis flew out of this Catholic bastion in Asia on Monday after a weeklong trip that included a visit to Sri Lanka and drew what Filipino officials says was a record crowd of 6 million faithful in a Manila park where he celebrated Mass. (AP Photo/Aaron Favila)

Το δρόμο της επιστροφής πήρε ο πάπας Φραγκίσκος μετά την επίσκεψή του στις Φιλιππίνες και την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην Ασία. Τουλάχιστον 6 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν την Κυριακή την υπαίθρια λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στη Μανίλα, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για παπική συγκέντρωση. Αξιωματούχοι του Βατικανού δήλωσαν ότι το πλήθος υπολογίζεται ότι ήταν μεταξύ 6 και 7 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το αεροπλάνο του πάπα απογειώθηκε από τη Μανίλα στις 10:00 (τοπική ώρα).

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν όλη την ημέρα στη Μανίλα, χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους κατά μήκος της διαδρομής του πάπα προς το αεροδρόμιο, φωνάζοντας «πάπα Φραγκίσκο σε αγαπάμε». Περίπου χίλιοι μαθητές χόρεψαν και τραγούδησαν καθώς ο ποντίφικας επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο με προορισμό τη Ρώμη.

Αρκετές από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στις Φιλιππίνες ακυρώθηκαν εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής και των ισχυρών ανέμων.

Ο πάπας προέτρεψε την κυβέρνηση της χώρας να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φτώχειας, ενώ απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να ανοίξει τα αυτιά του στις κραυγές των φτωχών, των πεινασμένων, των αστέγων και των κακοποιημένων παιδιών.