«The Greek Imp»: Τα μπλουζάκια που θέλουν να κάνουν μόδα την ελληνική μυθολογία

«The Greek Imp»: Τα μπλουζάκια που θέλουν να κάνουν μόδα την ελληνική μυθολογία
ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΚΑΡΤΑΣ

Ξεκίνησε ως φιλόλογος, έγραψε διηγήματα και συνέχισε ως σεναριογράφος αλλά αυτή τη στιγμή προχωρά ως ιδρύτρια του «The Greek Imp». Η Έφη Γαβρήλου και η ομάδας της είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα μυθικά τέρατα «της μόδας» και τα μπλουζάκια τους είναι η τρανή απόδειξη.

Πώς ξεκίνησε το The Greek Imp;

Η ιδέα για την Τhe Greek Imp ήρθε μετά από ένα ταξίδι στο Περού. Eκεί εντόπισα μια εταιρεία που έφτιαχνε πρωτότυπα χιουμοριστικά αναμνηστικά που συνέδεαν την παράδοση με το σύγχρονο Περού. Διαπίστωσα ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Ο κύβος ερρίφθη το 2013 οπότε και ξεκίνησε το μικρό ελληνικό διαβολάκι με το όνομα «The Greek Imp». Η πρώτη ομάδα συντέθηκε από τον Στέφανο Κολτσιδόπουλο, τον Σπύρο Δερβενιώτη, τον Νέστορα Κεχαγιά κι εμένα. Βασιστήκαμε στο concept «μυθικά τέρατα στο σύγχρονο καλοκαίρι», ορίσαμε το σκίτσο της «The Greek Imp» κι ύστερα χτίσαμε τους χαρακτήρες του Μινώταυρου ως μάγειρα, του Κύκλωπα ως οδηγού ταξί, της Μέδουσας ως clubber, της Λερναίας Ύδρας ως λουόμενης και της Αμάλθειας ως… χοροπηδηχτού περίπτερου. Τα κείμενα δουλεύτηκαν με την Λήδα Μιχαλοπούλου και τον Πήτερ Ματθαίο. Στη συνέχεια, ανέλαβε ο Χρήστος Αργυρόπουλος κι η Στέλλα Τοσουνίδη που συντόνισαν τις πωλήσεις κι αφού είχαμε τεστάρει την ανταπόκριση του κοινού προχωρήσαμε, το 2015, στην εμπορική μας έκθεση στην Greek Brand New και τις Παρουσίες.

Γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα;

Επιλέξαμε τη λέξη «Imp», γιατί είναι παιχνιδιάρικη και δηλώνει τη διάθεσή μας, τη λέξη «Greek» για να δηλώνει την προέλευσή του και τη λέξη «The» για να φαίνεται η μοναδικότητά του! Έτσι, το λογότυπο ολοκλήρωσε την εικόνα μας και ανυπομονούμε να «ωριμάσουν οι συνθήκες» ώστε να φτιάξουμε σκίτσο γι’ αυτόν τον διάβολο.

Από πού εμπνέεστε;

Η έμπνευση είναι ένα αλλόκοτο φαινόμενο της νοητικής λειτουργίας. Δεν την ελέγχεις και δεν την καταλαβαίνεις. Με λίγα λόγια, δεν ξέρεις από πού σου έρχεται. Υποθέτω, και κρυφά ελπίζω, ότι δεν θ’ ανακαλύψουμε ποτέ την πηγή της. Θα μείνει για πάντα αυτή η φευγαλέα φίλη που θα μας σκουντά λίγο πριν μας πάρει ο ύπνος, θα μας ταράζει με το γέλιο της καθώς τρώμε ένα αλμυρό κουλουράκι ή θα επιτίθεται σαν αρπακτικό φάντασμα ενώ τρέχουμε να προλάβουμε τις πόρτες του μετρό πριν κλείσουν.

Γιατί επιλέξατε το κομμάτι της ελληνικής μυθολογίας

Τα μυθικά τέρατα εκπροσωπούσαν τους φόβους και τις αγωνίες των ανθρώπων. Βρίσκονταν εκεί για να τους προξενούν δέος, όπως ακριβώς και το αρχαίο ελληνικό παρελθόν φορτώνει με δέος, αληθινό ή επίκτητο, τον Νεοέλληνα. Εμείς αποτινάσσουμε αυτό το δέος, συμφιλιωνόμαστε με τους φόβους μας και προτείνουμε το δημιουργικό μας πνεύμα. Η ελληνική μυθολογία αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά, είναι αναγνωρίσιμη μέσα κι έξω απ’ τη χώρα, προσφέρεται για χιουμοριστική απεικόνιση, και, κυρίως, μας δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουμε τον συμβολισμό που προανέφερα.

Πιστεύετε ότι θα είχαν ανταπόκριση στο εξωτερικό;

Ήδη μας έχουν πλησιάσει άνθρωποι για να κυκλοφορήσουν τα μπλουζάκια μας και στο εξωτερικό και αυτό μας χαροποιεί ιδιαιτέρως. Μπορεί το σχέδιο να είναι ελληνικό και εμπνευσμένο από τη μυθολογία αλλά το καταλαβαίνουν όλοι και είναι προσιτό αισθητικά. Νομίζω, θα είχαν μεγάλη ανταπόκριση και εκτός συνόρων

Πού μπορεί να βρει κάποιος τα μπλουζάκια σας;

Σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα και σε eshop. Αυτόν τον καιρό και λόγω των εμπορικών εκθέσεων ανοίγουν, διαρκώς, καινούριες συνεργασίες με πολλά καταστήματα.