Ευρεία συμμαχία κατά της τρομοκρατίας η επιδίωξη της Ε.Ε.

Ευρεία συμμαχία κατά της τρομοκρατίας η επιδίωξη της Ε.Ε.
Belgian soldiers patrol in front of EU headquarters in Brussels on Monday, Jan. 19, 2015. Security has been stepped up after thirteen people were detained in Belgium in an anti-terror sweep following a firefight in Verviers, in which two suspected terrorists were killed. (AP Photo/Virginia Mayo)
Belgian soldiers patrol in front of EU headquarters in Brussels on Monday, Jan. 19, 2015. Security has been stepped up after thirteen people were detained in Belgium in an anti-terror sweep following a firefight in Verviers, in which two suspected terrorists were killed. (AP Photo/Virginia Mayo)
ASSOCIATED PRESS

Τη δημιουργία μίας ευρείας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στην οποία θα περιλαμβάνονται και μουσουλμανικές χώρες, ζήτησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνδιάσκεψη υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η κα Μογκερίνι δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη συνεργασία τόσο με τις μουσουλμανικές χώρες, όσο και στο εσωτερικό της Ε.Ε.

Η εν λόγω συνδιάσκεψη λαμβάνει χώρα λίγο καιρό μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους, και αντιτρομοκρατικές επιδρομές στο Βέλγιο.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί συναντήθηκαν εν όψει μια ευρύτερης συνόδου για την τρομοκρατία στις 12 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει έφεση σε απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου τον προηγούμενο μήνα, βάσει της οποίας η Χαμάς θα έπρεπε να αφαιρεθεί από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Όπως τόνισε η Μογκερίνι πριν τις συνομιλίες, «η απειλή δεν είναι μόνο αυτή που αντιμετωπίσαμε στο Παρίσι, αλλά εξαπλώνεται και σε άλλα μέρη του κόσμου, ξεκινώντας από τις μουσουλμανικές χώρες. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, πρώτα από όλα με τις αραβικές χώρες και μετά εσωτερικά. Πρέπει να μοιραζόμαστε πληροφορίες περισσότερο, πρέπει να συνεργαζόμαστε πιο πολύ».

Στο μεταξύ, οξυμένη παραμένει η κατάσταση στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως μαρτυρά μια σειρά επεισοδίων. Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή δύο στρατιώτες που φρουρούσαν ένα εβραϊκό λύκειο στο Ρενσί, προάστιο του Παρισιού, δέχθηκαν απειλές από έναν άνδρα ο οποίος τράβηξε μπροστά τους τον κόκορα του όπλου του, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

Οι στρατιώτες, που αναπτύχθηκαν έξω από εβραϊκούς στόχους μετά την τρομοκρατική επίθεση στις 9 Ιανουαρίου εναντίον του εβραϊκού σουπερμάρκετ από την οποία έχασαν τη ζωή τους 4 άνθρωποι, όπλισαν τα τουφέκια τους, γεγονός που ώθησε τον δράστη να τραπεί σε φυγή.

Το Σαββατοκύριακο στο Αιάκειο της Κορσικής πυρπολήθηκε μια γαλλική σημαία που κυμάτιζε σε ένα νηπιαγωγείο σε μια συνοικία όπου ζουν πολλοί άνθρωποι με καταγωγή από τη βόρεια Αφρική και αντικαταστάθηκε με μια μαροκινή σημαία, μια ενέργεια για την οποία δεν έχει αναλάβει κανείς την ευθύνη.

Γαλλικές σημαίες κάηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και σήμερα σε πολλές μουσουλμανικές χώρες, κυρίως στον Νίγηρα και το Πακιστάν, στη διάρκεια αντιγαλλικών διαδηλώσεων εναντίον του νέου σκίτσου του προφήτη Μωάμεθ που δημοσίευσε η σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Εξάλλου μια μαθήτρια 19 ετών τέθηκε σήμερα υπό προσωρινή κράτηση στο Ποντουάζ κοντά στο Παρίσι επειδή έγραψε απειλητικά σχόλια στη σελίδα στο Facebook της μητέρας ενός από τα θύματα του τζιχαντιστή Μοχάμεντ Μέραχ, ο οποίος σκότωσε Εβραίους και στρατιώτες στην Τουλούζη το 2012. Η μητέρα ενός από τους στρατιώτες, ο οποίος ήταν μουσουλμάνος, πλέον επισκέπτεται σχολεία προωθώντας μια πιο ήπια μορφή του ισλάμ.

Η νεαρή κοπέλα φέρεται επίσης να ανέβασε στο Facebook την προηγούμενη εβδομάδα ένα μήνυμα με το οποίο προσυπέγραφε τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό το Μεγάλο Τέμενος του Παρισιού ζήτησε σήμερα από τις γαλλικές αρχές να απαγορεύσουν τη λειτουργία οποιουδήποτε χώρου μουσουλμανικής θρησκείας ή ιμάμη οι οποίοι προωθούν «έναν λόγο που αντιτίθεται στις αξίες της δημοκρατίας».

Δημοφιλή