ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/01/2015 14:55 EET | Updated 19/01/2015 16:34 EET

Η κατάθεση της Λίτσας για τις βόμβες στον Σμπώκο και την απαγωγή Παναγόπουλου

Eurokinissi

Οι αποκαλύψεις για το εύρος των «δραστηριοτήτων του κυκλώματος Βλαστού είναι καταιγιστικές. Μάρτυρας- κλειδί, η Ευαγγελία Βλαστού, η ξαδέλφη που από συνεργός, έγινε στόχος, όπως δείχνουν και οι απομαγητοφωνημένες συνομιλίες.

Οι απειλές Βλαστού στην ξαδέλφη του: «Και 10 αστυνομικοί να σε φυλάνε θα σε σκοτώσω»

«Πήγαινε στην Αστυνομία, δεν θα μπορέσουν να σε γλιτώσουν. Και δέκα αστυνομικοί να σε φυλάνε θα σε σκοτώσω…».

Με αυτή τη φράση το φερόμενο ως αρχηγικό μέλος του κυκλώματος νονών, Παναγιώτης Βλαστός, απειλεί την ξαδέρφη του – Λίτσα- όταν κατάλαβε ότι εκείνη αποτελεί πλέον «insider» (μυστικό σύνδεσμο) της ΕΛ.ΑΣ.

Η φράση περιλαμβάνεται στην ογκωδέστατη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης μαζί με άλλες, οι οποίες δείχνουν την αλλαγή των σχέσεων ανάμεσα στο Βλαστό και την ξαδέρφη του Λίτσα. Αρχικά οι δυο τους συνεργάζονταν με αποτέλεσμα ο Βλαστός να της δίνει εντολές, όπως η παρακάτω: «Βγάλε φωτογραφίες την Καλαϊτζή (πρόεδρο Εφετών) ή βρες φωτογραφίες της στο ίντερνετ και δείξ’ τες στον …. για να ξέρει ποια είναι, μη φάμε λάθος άνθρωπο».

Στη συνέχεια, η Λίτσα άλλαξε στρατόπεδο με συνέπεια να γίνει στόχος των «νονών» που ήθελαν να τη σκοτώσουν. Αυτό φαίνεται από το παρακάτω απόσπασμα της δικογραφίας στο οποίο ο Βλαστός συνομιλεί με μέλος του κυκλώματος που θα αναλάμβανε το συμβόλαιο θανάτου σε βάρος της:

Βλαστός: Θυμάσαι αυτόν τον φίλο (εννοεί τη Λίτσα) ρε που είχαμε μιλήσει, θυμάσαι που λέγαμε κάτι για τον φίλο;

Άγνωστος: Ναι, ναι, ναι, ναι.

Βλαστός: Ε, αυτός ο φίλος (Λίτσα) φίλε, μάλλον θέλει αλλιώς το θέμα (εννοεί δολοφονία)

Άγνωστος: Βιάζεσαι;

Βλαστός: Ναι, γιατί έχει κάνει πατσαβουριά (εννοεί ότι έχει μιλήσει στην Αστυνομία), κατάλαβες;

Άγνωστος: Ναι

Βλαστός: Και έχει, τον ψάχνει ο φίλος εκεί πέρα…

Βλαστός: Αύριο, αύριο δύο η ώρα, το κανόνισα. Λοιπόν θα πας εκείνο το ένα που σου χα πει, κατάλαβες; Θα το βάλεις εκεί

Άγνωστος: Ναι, ναι

Βλαστός: Να σου πω, εκεί για αυτοκίνητο γκαράζ έχεις και για κανα μηχανάκι, έχει γκαράζ εκεί πέρα ή είναι πολυκατοικία;

Άγνωστος: Ε, πολυκατοικία είναι, έχει γκαράζ από κάτω ξέρω εγώ.

Βλαστός: Α, καλά, άσε θα σου πω άκου τι θα κάνουμε, θα πας αύριο να πάρεις αυτά κι την Τρίτη θα σε πάρω πάλι τηλέφωνο εγώ να δώσουμε ραντεβού και την Τρίτη θα πας από εκεί να σου δώσει δύο χιλιάρικα, κατάλαβες εκεί να μπορείς να κινηθείς και εσύ κατάλαβες, λοιπόν και θα σας δώσει και ένα χαρτί κατάλαβες, θα πάρει και ένα φακελάκι εκεί πέρα ο φίλος σου μην το ανοίξει θα το ανοίξεις εσύ κατ’ ευθείαν, κατάλαβες τι λέω; Αύριο δύο η ώρα να ξέρεις.

Η κατάθεση της Λίτσας, που έκαψε το κύκλωμα

Στις συνολικά επτά απολογίες της Ευαγγελίας Βλαστού στην αστυνομία, η κατηγορούμενη καίει συνεργούς και «πελάτες» ενώ εμπλέκει ακόμα και τον Άκη Τσοχαντζόπουλο. Σύμφωνα με την κατάθεση της, η ίδια έπεσε σε δυσμένεια γιατί «έχασε» 350.000 ευρώ.

- Τον Μάρτη του 2012 πήρα 500.000 ευρώ από τον πατέρα του Γ. Σκαφτούρου. Είπα στο Βλαστό ότι θα τα θάψω κάτω από τα πλακάκια του σπιτιού μου, όπως και έκανα. Στα τέλη του 2012 με Ιανουάριο 2013 ο Βλαστός μου είπε να πάρω άλλα λεφτά και να τα θάψω στο ίδιο σημείο. Πήγα μόνη μου στο σπίτι που έμενε η μητέρα του Γ. Σκαφτούρου και μου έδωσε μία σακούλα κρεάτων με 1,1 εκατ. ευρώ. Τα έθαψα και αυτά στο ίδιο μέρος. Το καλοκαίρι του 2014 ο Βλαστός μου είπε ότι ετοιμάζει "μεγάλη δουλειά". Θα αγόραζε καράβι και ότι θα χρειαστεί τα χαμένα χρήματα. Του είπα να με ειδοποιήσει νωρίτερα για να τα ξεθάψω. Τα ξέθαψα και τα έβγαλα από τα πλαστικά βιδωτά μπολ που τα είχα βάλει, για να μην πάθουν τίποτα. Η δικηγόρος ήρθε στο σπίτι μου με μηχάνημα για να τα μετρήσουμε. Τα μετρήσαμε 2 φορές και τα βρήκαμε λιγότερα, ήταν 1,250 εκατ. ευρώ. Έσκαψα πάλι κάτω από το πάτωμα του σαλονιού, βγάζοντας τα πλακάκια αλλά και πάλι δεν τα βρήκα. Τρομοκρατήθηκα τόσο πολύ επειδή ξέρω ότι ο Βλαστός είναι αδίστακτος και ικανός να με σκοτώσει. Ο Βλαστός μου έλεγε να πάρω δάνειο ή να πουλήσω ότι περιουσιακό στοιχείο έχω για να τον ξεπληρώσω. Δεν μπορώ να πιστέψω πως χάθηκαν τα λεφτά αυτά. Μάλλον τα πέταξα μαζί με τις σακούλες και τα μπολ. Δεν υπήρχε περίπτωση να φάω λεφτά του Βλαστού γιατί ήξερα ότι μετά δεν θα ζούσα για πολύ.

- Ο Βλαστός μου είπε ότι ο Β. Στεφανάκος είχε δανείσει 30.000 ευρώ στον Τ. Μητρόπουλο και στη Νένα Χρονοπούλου για να ανοίξουν ένα φαγάδικο στον Πειραιά, αλλά τελικά το εγκατέλειψαν το κατάστημα. Μετά άγνωστοι έβαλαν βόμβα στο ενεχυροδανειστήριο που είχαν οι δυο στην Καλαμάτα, αλλά όπως μου είπε ο Βλαστός δεν γνωρίζει ποιος την έβαλε.

Η Ευαγγελία Βλαστού αναφέρθηκε επίσης σε έναν ηλικιωμένο εφοπλιστή στη Θεσσαλονίκη «που φυλάει τα λύτρα από την απαγωγή Παναγόπουλου»: «Τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου τα φυλάει ένας γέρος εφοπλιστής στη Θεσσαλονίκη και από εκει ξέρω ότι ορισμένα τα κατέβασε ο Δημ. Σκαφτούρος γιατί εκτός ότι μου τα έδωσε ο ίδιος, μου το είχε πει και ο Βλαστός ότι αυτός θα τα φέρει».

Για την απαγωγή τραπεζικού στελέχους της Alpha Bank που σχεδίαζε η ελληνική καμόρα η Λίτσα αποκαλύπτει στην κατάθεσή της ότι οι νονοί θα έριχναν δίπλα στο στόχο γυναίκα-δόλωμα: «Η Μ. Μ. θα πλάσαρε τον εαυτό της στο στέλεχος της τράπεζας, δηλαδή θα προσπαθούσε να κάνει ερωτική σχέση μαζί του για να τον βγάλει φωτογραφίες, και στη συνέχεια να σχεδιάσουν τον τρόπο που θα του έπαιρναν τα λεφτά. Το στέλεχος τον φώναζαν κωδικοποιημένα "Μπούμπη"».

«Απ’ ότι ξέρω ο Βλαστός έχασε 4.000.000 ευρώ από τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου στην Ιταλία με το σκάνδαλο που είχε γίνει με το δικαστικό κύκλωμα στην Ιταλία. Προφανώς εκεί είχε βάλει τα χρήματα του για να τα «ξεπλύνει» ή να τα επενδύσει. Επίσης, ο Βλαστός μου έχει πει ότι είχε ξεπλύνει κάποια χρήματα από την απαγωγή με τη βοήθεια ενός πιλότου στο Ντουμπάι. Τα λύτρα τα φυλάει ένας γέρος εφοπλιστής στη Θεσσαλονίκη και από εκεί ξέρω ότι ορισμένα τα κατέβασε ο Σκαφτούρος, γιατί εκτός ότι μου τα έδωσε ο ίδιος, μου το είχε πει και ο Βλαστός ότι τα φέρνει ο Σκαφτούρος όταν χρειάζονται. Όπως σας έχω πει, το καλοκαίρι του 2014 όταν ο Σκαφτούρος μου έδωσε μέσα στο φούρνο «Αγαθής» τα 400.000 ευρώ από την απαγωγή Παναγόπουλου τα πήρα και τα πήγα κατ’ ευθείαν στο σπίτι της δικηγόρου και της τα έδωσε, τα μέτρησε και μου είπε να φύγω, γιατί θα έπρεπε να τακτοποιήσει τα λεφτά. Ο Βλαστός μου είχε πει ότι θα τα έδινε την επόμενη μέρα σε κάποιον στο γραφείο της αλλά εγώ κατάλαβα ότι μου είπε ψέματα και θα τα έκρυβε στο σπίτι της. Όταν έγινε η παρεξήγηση με εμένα και τις 250.000 ευρώ η δικηγόρος είχε πει στον Βλαστό αν ήθελε να του έκρυβε αυτή τα λεφτά. Το 1.250.000 ευρώ από τα μαύρα ο Βλαστός θα τα έδινε όπως μου είχε πει για να αγοράσει ένα πλοίο και άλλα τόσα θα έδινε ο Σκαφτούρος».

Τι λέει για τη βόμβα στο σπίτι του Σμπώκου

Η Ευαγγελία Βλαστού είναι αυτή που ενέπλεξε στο κύκλωμα και το όνομα του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φέρεται να συνομιλούσε με αρχινονό προκειμένου να εκβιάσει τον Γιάννη Σμπώκο και εμφανίζεται ως ο ηθικός αυτουργός για την τοποθέτηση βομβών σε πολυκατοικία της ιδιοκτησίας της οικογένειας Σμπώκου.

-Πριν μπει η δεύτερη βόμβα, στο σπίτι της Άννας Σμπώκου, μου είπε ο Βλαστός κάτσε να του βάλω άλλη μία για να φοβηθεί ο Σμπώκος και να δώσει τα λεφτά και αφού μπήκε και αυτή η βόμβα, μου είπε ο Βλαστός: Τώρα έχει ανακαλέσει ο Σμπώκος, φοβήθηκε και τα πήρε όλα πίσω για μένα