ΔΙΕΘΝΕΣ
20/01/2015 18:39 EET | Updated 20/01/2015 18:44 EET

«Στη χώρα μας έχει επιβληθεί γεωγραφικό, κοινωνικό και εθνοτικό απαρτχάιντ» δηλώνει ο Γάλλος πρωθυπουργός

ASSOCIATED PRESS
O Λασάνα Μπατίλι, ο ήρωας του εβραϊκού παντοπωλείου φιλά τον Μανουέλ Βλας στην τελετή απονομής της ιθαγένειας

Η δήλωση του Μανουέλ Βάλς εξέπληξε τους δημοσιογράφους. Ο Γάλλος πρωθυπουργός χαρακτήρισε άτυπο απαρτχάιντ, το πλέγμα των κοινωνικών διακρίσεων που υφίστανται οι εθνοτικές μειονότητες που ζουν στη Γαλλία. «Πέρα από τη φτώχια, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει γκετοποιημένο, γιατί έχουν το λάθος επίθετο, το λάθος χρώμα», είπε ο Βάλς. Και ζήτησε από τους συμπατριώτες του, να δουν την πραγματικότητα κατάματα, πέρα από το πένθος για όσα έγιναν στο Charlie Hebdo.

To «Je suis Charlie» δεν είναι το μόνο μήνυμα της Γαλλίας προς τον κόσμο είπε. «Δεν είναι μόνο η ελευθερία της έκφρασης που πρέπει να υπερασπιστούμε, αλλά και την ειρήνη, τον σεβασμό των πεποιθήσεων, τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών».

Μανουέλ Βαλς: «Πρέπει να μιλήσουμε για τις ρωγμές, για τις εντάσεις που ταλανίζουν εδώ και καιρό την Γαλλία, για πράγματα που αποφέυγουμε να θίξουμε. Οι ταραχές του 2005 στα προάστεια του Παρισιού αποκάλυψαν ότι ένα μέρος του πληθυσμού έχει γκετοποιηθεί. Το είχα πει και τότε. Στη Γαλλία έχει επιβληθεί ένα γεωγραφικό, κοινωνικό και εθνοτικό απαρτχάιντ. Το στίγμα αυτό είναι ακόμα παρόν».

Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα είπε ο Μανουέλ Βαλς. «Στην χώρα μας κερδίζει έδαφος ο φοβος».