Νέα παρέμβαση Χαρδούβελη: Επανεκλογή της κυβέρνησης για να κλειδώσουν αξιολόγηση και χρηματοδότηση από ΕΚΤ

Νέα παρέμβαση Χαρδούβελη: Επανεκλογή της κυβέρνησης για να κλειδώσουν αξιολόγηση και χρηματοδότηση από ΕΚΤ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αποκτήσει, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλαρώσεως που θα ανακοινώσει στις 22 Ιανουαρίου, ελληνικά ομόλογα ύψους έως και 15,9 δισ. ευρώ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Economist στην Αθήνα, σε debate με τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, ο κ. Χαρδούβελης παραδέχθηκε ότι υπάρχει, βέβαια, η προειδοποίηση της ΕΚΤ για μη χρήση του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης αν η χώρα πάψει να βρίσκεται υπό πρόγραμμα. «Πρέπει να κλείσει και η τελευταία αξιολόγηση του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, έως τις 28/2/2014, είπε ο κ. Χαρδούβελης, συμπληρώνοντας ότι «με επανεκλογή της παρούσας κυβέρνησης, αυτό είναι εφικτό να γίνει». «Εάν κλείσει η αξιολόγηση, τότε η Ελλάδα θα εισπράξει €7,2 δις και θα έχει πρόσβαση στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χαρδούβελης επεσήμανε πως αυτά που διατυπώνει σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο, αλλά παράθεση της κατάστασης ως έχει. «Εκ της θέσης μου έχω την ευθύνη να κάνω κάτι τέτοιο, προκειμένου να υπερασπιστώ τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτά που επισημαίνω απορρέουν από σαφείς κανονισμούς και συγκεκριμένες τεχνικές διαδικασίες που εφαρμόζονται στην ΕΚΤ και στην Ε.Ε. Σε καμία περίπτωση δεν είναι προσωπικές απόψεις», ανέφερε.

«Είμαστε και θεωρητικά και πρακτικά ο ιδανικός αποδέκτης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Επομένως, δεν θα πρέπει το παραπάνω ποσό να περιοριστεί, δηλαδή να τεθούν επιπλέον όροι όπως π.χ. η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας», ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα έχει πολυτέλεια χρόνου

Ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε επίσης ότι για την κυβέρνηση που θα προκύψει «δεν υπάρχει η άνεση και η πολυτέλεια χρόνου» καθώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις λόγω των ασφυκτικών χρονικών προθεσμιών.

Η διευθέτηση του χρέους

Τέλος, ο κ. Χαρδούβελης ξεκαθάρισε πως «κούρεμα» του χρέους δεν συζητείται από τους εταίρους και ως εκ τούτου δεν είναι ρεαλιστική επιδίωξη. Ωστόσο, δεν απέκλεισε επιμήκυνση των λήξεων των δανείων και μετατροπή των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά.

Δραγασάκης: Χρειαζόμαστε ένα νέο Μεσοπρόθεσμο

Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα και εμάς, αλλά θέλουμε να τις επανεξετάσουμε. Αναγνωρίζουμε το χρέος, ωστόσο πρέπει να ελέγξουμε από που προήλθε και να το επαναδιαπραγματευτούμε», δήλωσε από το βήμα του Economist o Γιάννης Δραγασάκης. Ξεκαθάρισε όμως πως τα ίδια τα μνημόνια δεν δεσμεύουν τη χώρα, γιατί περιλαμβάνουν όρους που παραβιάζουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ επιβλήθηκαν στην Ελλάδα με τη μέθοδο του εκβιασμού.

Ο κύριος Δραγασάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο μεσοπρόθεσμο, ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο: «Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο. Προσπαθώ να βρω έναν οικονομολόγο που να πιστεύει ότι είναι εφικτά πρωτογενή πλεονάσματα 4% και 7% μετά το 2020».

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό βήμα την ποσοτική χαλάρωση, ωστόσο, εκτίμησε ότι «δεν απαντάει στο αναπτυξιακό πρόβλημα της Ευρώπης» συστήνοντας ότι η χαλάρωση θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη στις επενδύσεις για την ανάπτυξη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εάν υπάρχουν επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με τη Γερμανία, απάντησε: «Δεν κάνουμε μυστική διπλωματία αλλά δεν είμαστε και κλεισμένοι στα γραφεία μας. Οι διαφορές μας δεν είναι διαφορές μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας. Θα γίνει συζήτηση με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Σεβόμαστε πάρα πολύ την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε. Θα ζητήσουμε χρόνο, για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας. Θέλουμε να βρούμε μια λύση σε ένα πρόβλημα που είναι αδιέξοδο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».

Δημοφιλή