Η ισλαμιστική Μπόκο Χαράμ φαίνεται να αναλαμβάνει την ευθύνη για τη σφαγή περίπου 2.000 ανθρώπων

Η ισλαμιστική Μπόκο Χαράμ φαίνεται να αναλαμβάνει την ευθύνη για τη σφαγή περίπου 2.000 ανθρώπων
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ASSOCIATED PRESS

Ένας άνδρας ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, ανέλαβε την Τρίτη την ευθύνη για την επίθεση στην πόλη Μπάγκα που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

Οι αντάρτες της οργάνωσης, οι οποίο κατέλαβαν στις αρχές του μήνα τη Μπάγκα και 15 χωριά περιμετρικά της πόλης αυτής, κατέστρεψαν συθέμελα πολλά κτίρια και κατοικίες, ενώ πυροβολούσαν αδιάκριτα ανθρώπους καθώς αυτοί προσπαθούσαν να ξεφύγουν του χάους.

Ορισμένοι τοπικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 2.000, αν και ο στρατός έχει ανακοινώσει ότι δεν είναι περισσότεροι από 150.

Στο βίντεο, το οποίο είχε πολλές ομοιότητες με άλλα που έχει αποστείλει κατά καιρούς η οργάνωση, φαίνεται ένας άνδρας με μούσι που ισχυρίζεται ότι είναι ο Σεκάου, να μιλά στη γλώσσα χάουσα περιβαλλόμενος από ένοπλους αντάρτες με τα πρόσωπά τους καλυμμένα. Ο στρατός της χώρας ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει τον αληθινό Σεκάου.

«Εμείς πραγματοποιήσαμε την επίθεση και αυτό είναι αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου», δηλώνει ο άνδρας κατά τη διάρκεια του βιντεοσκοπημένου υλικού. «Περισσότερα έπονται».

Αναφερόμενος στα όπλα που κατέσχεσαν οι αντάρτες της Μπόκο Χαράμ κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Μπάγκα, ο άνδρας είπε ότι «είναι αρκετά για να εξολοθρευτεί ολόκληρη η Νιγηρία».

Ο άνδρας χλεύασε τους ηγέτες του Καμερούν, Πολ Μπιγιά, του Νίγηρα, Μαχαμαντού Ισούφου και του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί. Δήλωσε επίσης ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τον πρόεδρο της Νιγηρίας, Τζόναθαν Γκούντλακ, αλλά ούτε και για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μουχαμάντου Μπουχάρι.

«Τζόναθαν θα έχεις μπλεξίματα», είπε. «Και ο Μπουχάρι νομίζεις ότι είναι πραγματικός μουσουλμάνος; Είναι απλά ένας άπιστος», δήλωσε ο «ηγέτης» της Μπόκο Χαράμ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή