ΔΙΕΘΝΕΣ
21/01/2015 15:42 EET | Updated 21/01/2015 15:42 EET

Τotal: Συζητήσεις για πιθανό πρόγραμμα επιπλέον εξερευνήσεων. Oυδεμία αναφορά σε αποχώρηση από την ΑΟΖ

Bloomberg via Getty Images
A support boat floats on the Mediterranean Sea beside jetty support legs as a section of fuel pipe is lowered into position at the VTTV oil storage terminal, a joint venture of Vitol Group and MISC Bhd., in Vasilikos, Cyprus, on Friday, Feb. 21, 2014. Cyprus's economic outlook remains subject to 'significant risk' even after its economy contracted less than expected last year, debt monitors said at the end of a quarterly review of its adjustment program. Photographer: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg via Getty Images

Την ολοκλήρωση της γεωλογικής, γεωχημικής και γεωφυσικής έρευνας εξερεύνησης των τεμαχίων 10 και 11 στην κυπριακή ΑΟΖ «χωρίς να βρεθεί ο,τιδήποτε για εξόρυξη» ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία Total, προσθέτοντας ωστόσο ότι έχει αρχίσει συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές για πιθανό πρόγραμμα επιπλέον εξερευνήσεων στην περιοχή- δίχως να δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες, και χωρίς να γίνεται αναφορά σε αποχώρηση από την κυπριακή ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, είχε δηλώσει ότι η εταιρεία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο «Φιλελεύθερος», η Total έχει ανακοινώσει «εμμέσως πλην σαφώς» στην κυβέρνηση τις αποφάσεις της για να αποχωρήσει από τα δικαιώματά της για έρευνα και εκμετάλλευση στα τεμάχια «10» και «11» της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς, εδώ και μερικές εβδομάδες ενημερώνει σε τεχνικό επίπεδο, ότι δεν βρίσκει «γεωτρήσιμες γεωλογικές δομές». Δηλαδή ότι μετά από τις εμπεριστατωμένες μελέτες και αναλύσεις των σεισμογραφικών, όπως και άλλων επιστημονικών δεδομένων, δεν εντόπισε εμπορικά συμφέροντα υπό τις παρούσες συνθήκες πιθανά κοιτάσματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η Total έχει ενημερώσει την κυβέρνηση επίσημα μέχρι στιγμής ότι μεταξύ άλλων μελετά και αυτό το ενδεχόμενο, «ωστόσο γίνεται αντιληπτό ότι ουσιαστικά στην έδρα της εταιρείας οι αποφάσεις έχουν ληφθεί».

Τα περί αποχώρησης της εταιρείας είχαν προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς των κυπριακών κομμάτων. Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ τόνισε ότι η μη εξεύρεση καταρχήν, γεωτρήσιμων γεωλογικών δομών στα οικόπεδα 10 και 11 από την εταιρεία TOTAL και η «πρόθεση εγκατάλειψης της κυπριακής ΑΟΖ» δημιουργούν απογοήτευση και σοβαρό προβληματισμό. Η μη εξεύρεση κοιτασμάτων, αναφέρεται, στα οικόπεδα 10 και 11 σ' αυτό το στάδιο «δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται ως το τέλος των προσπαθειών για έρευνα και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)