ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/01/2015 12:35 EET | Updated 22/01/2015 14:49 EET

Οι Πυρήνες ήθελαν να ξεφορτωθούν τον Ξηρό. Τι αποκάλυψε η αστυνομία

Sooc

Τη στοχοποίηση του Χριστόδουλου Ξηρού από έγκλειστο αρχηγικό μέλος της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», που έγινε έξαλλο μαζί του μετά την αποτυχημένη επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας στις 29 Απριλίου 2014, «βλέπει» η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Το συγκεκριμένο άτομο τα είχε βάλει ήδη μαζί του μετά τη μη έκρηξη «λόγω λάθους» της βόμβας στο κτίριο της ΔΥΟ Κορυδαλλού στις 24 Μαρτίου 2014. «Καλά μας τα έλεγε ο Κουφοντίνας για το Χριστόδουλο. Είναι ένας αποτυχημένος. Θα μπορούσαμε να βάλουμε κάποιους άλλους να βάλουν τις βόμβες», ήταν η χαρακτηριστική φράση του.

Το «μένος» του αρχηγικού μέλους των «Πυρήνων» για τον Χριστόδουλο φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και από επιστολή που βρέθηκε στη γιάφκα του Λουτρακίου στην οποία τον έβριζε και τον κατηγορούσε για λάθη στη κατασκευή βομβών.

Η «απόλυση» του Ξηρού με εντολή του θα γινόταν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στον Κορυδαλλό. «Δεν ήθελαν να ρισκάρουν ρήξη με τον Ξηρό πριν την επίθεση στις φυλακές, καθώς δεν ήθελαν να ρισκάρουν την απελευθέρωσή τους. Και αυτό γιατί ο Χριστόδουλος είχε και αυτός την ομάδα του εκτός φυλακής και έτσι θα δημιουργούνταν σύγκρουση ανάμεσα στους Πυρήνες και τα άτομα της ομάδας Ξηρού. Η αντίληψη των Πυρήνων ήταν ότι ο Ξηρός ήταν αναλώσιμος», λέει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Οι «Πυρήνες» χαρακτηριστικά ανέφεραν στις επικοινωνίες τους ότι δεν ήθελαν να τα βάλουν με τους «δικούς» του (εννοούν τους ανθρώπους του Χριστόδουλου) πριν την απόδρασή τους και πρόσθεταν ότι φοβούνται παράλληλα μην τους καρφώσει στην ΕΛ.ΑΣ.

Το χτύπημα στον Κορυδαλλό δεν θα γινόταν μόνο για την απελευθέρωση των μελών της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» αλλά και ποινικών κρατουμένων. Αυτό φέρεται να είχε συμφωνήσει ο Χριστόδουλος πριν αποδράσει πριν από ένα χρόνο.

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Δημήτρης Τσακνάκης στις ανακοινώσεις που έκανε με αφορμή δύο ακόμη συλλήψεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ατόμων που φέρονται να είχαν σχέση με το κύκλωμα και τα μέλη των Πυρήνων, αναφέρθηκε και στις συνθήκες κράτησης των Πυρήνων στον Κορυδαλλό. Όπως είπε φέρονται να είχαν λάπτοπ, τάμπλετ και ταπεράκια με φαγητό, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή βομβών.

Κάποια από τα συγκεκριμένα τάπερ βρέθηκαν στη γιάφκα του Ξηρού στο Λουτράκι. Συγκεκριμένα, DNA του Μπολάνο, του μέλους των Πυρήνων της Φωτιάς, εντοπίστηκε πάνω σε καπάκι τάπερ που περιείχε βόμβα, ενώ το ίδιο έγινε με το DNA του Χρήστου Τσάκαλου, ο οποίος επίσης κρατείται ως μέλος των Πυρήνων.

150 κιλά βόμβα ετοίμαζε η Αγγελική

Βόμβα μαμούθ με 150 κιλά εκρηκτικών ετοίμαζε ο Ξηρός με τη βοήθεια της Αγγελικής, για το χτύπημα στις φυλακές <Κορυδαλλού, Η Αστυνομία εκτιμά ότι σε περίπτωση που γινόταν η έκρηξη θα υπήρχαν αρκετά θύματα, ενώ την ώρα της επίθεσης τρομοκράτης θα χτυπούσε ταυτόχρονα με ρουκέτα το σωφρονιστικό ίδρυμα. Κομβικό ρόλο φέρεται σύμφωνα με την αστυνομία να είχε η Αγγελική, η οποία έχει αναλάβει τον ρόλο αγγελιοφόρου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσε 3 κάρτες μνήμης οι οποίες κατασχέθηκαν από την αστυνομία και καταδεικνύουν ότι οι έγκλειστοι πυρήνες επικοινωνούσαν με μέλη της οργάνωση που βρίσκονται εκτός φυλακής.

Σύλληψη στη Θεσσαλονίκη

Ένας 29χρονος Αλβανός συνεργός του Χριστόδουλου Ξηρού συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη σήμερα. Πρόκειται για άτομο που στρατολογήθηκε στη οργάνωση του Ξηρού από ποινικό ισοβίτη που κατακρατείται σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού για σειρά ανθρωποκτονιών. Ο 29χρονος αλλοδαπός μετέφερε την Αγγελική με αυτοκίνητό μάρκας ΚΙΑ στις προπαρασκευαστικές της ενέργειες και φέρεται να είχε στενές σχέσεις με τον 54χρονο, απότακτο αστυνομικό, μέλος του κυκλώματος των νονών της νύχτας που εξαρθρώθηκε πρόσφατα. Ο 29χρονος θα ήταν, σύμφωνα με την αστυνομία, μέλος της επιχειρησιακής ομάδας που θα χτυπούσε τις φυλακές Κορυδαλλού. DNA του βρέθηκε στο βαν που θα χρησιμοποιούνταν στην ανατίναξη των φυλακών.

Οι κωδικές ονομασίες των τρομοκρατών

Με κωδικές ονομασίες επικοινωνούσαν τα μέλη της ομάδας Ξηρού για να μην γίνονται αντιληπτά από τις διωκτικές αρχές. Η Αγγελική αναφερόταν ως «Κώστας», ο Ξηρός ως «Νίκος» και ο 29χρονος Αλβανός που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ως «Στέλιος». Την κατασκευή βομβών την ονόμασαν «ψήσιμο».

Η Αγγελική, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, είχε πάρει το κωδικοποιημένο όνομά της από τα φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς.

Δήλωση Κικίλια

«Με τις νέες συλλήψεις, μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης του Χριστόδουλου Ξηρού, η Ελληνική Αστυνομία επιβεβαιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την τρομοκρατία», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας με αφορμή τις νέες συλλήψεις.