ΔΙΕΘΝΕΣ
22/01/2015 13:03 EET | Updated 22/01/2015 13:05 EET

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να παραμείνει η Total στην κυπριακή ΑΟΖ

ASSOCIATED PRESS
In this photo provided by the Cyprus Press and Information office, the Noble Energy company's offshore oil and gas rig is seen some 115 miles (185 kilometers) off Cyprus' south coast, Monday, Nov. 21, 2011. Cyprus' president visited a gas drilling rig off his country on Monday and defended its right to conduct such exploration, despite strong opposition from Turkey which sees the search as disregarding Turkish Cypriot claims to any potential riches. (AP Photo/Press and Information Office, HO)

Απομακρυσμένο είναι το ενδεχόμενο διευθέτησης με την γαλλική πετρελαϊκή Total όσον αφορά στην παραμονή της στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» το οποίο επικαλείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε σήμερα Πέμπτη τον πρόεδρο της Βουλής και Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Γιαννάκη Ομήρου, σχετικά με τις προθέσεις της εταιρείας και σε δηλώσεις ανέφερε ότι οι λόγοι για τους οποίους η Total προτίθεται να αποχωρήσει από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι γεωλογικοί, γεωφυσικοί και οικονομικοί.

Ωστόσο, ο υπουργός υπέδειξε ότι δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση, αλλά ούτε και υπέρμετρες προσδοκίες. «Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Αυτού του είδους οι εξελίξεις είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, δηλαδή αποτυχημένες γεωτρήσεις ή μη εξεύρεση υδρογονανθράκων».

«Από την άλλη δεν πρέπει να διατηρούμε υπέρμετρες προσδοκίες. Θα πρέπει οι προσδοκίες μας να βασίζονται πάνω στα δεδομένα, όπως αυτά δημιουργούνται με τις γεωλογικές επισκοπήσεις, τις γεωτρήσεις ή τα σεισμογραφικά που προχωρούν οι εταιρείες να διεκπεραιώνουν» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση εάν υφίσταται το ενδεχόμενο παράτασης στο πρόγραμμα της Total μέχρι να αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα και σε σχέση με τις τιμές του πετρελαίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «το ενδεχόμενο μιας διευθέτησης αυτή τη στιγμή είναι απομακρυσμένο».

«Είχαμε αρκετές συζητήσεις από το Σεπτέμβριο γι` αυτό ακριβώς το θέμα. Θα δούμε και στη συνέχεια, πρέπει όμως να τονίσω ότι θα πρέπει οτιδήποτε μπορεί να γίνει να είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου, των κανονισμών, και να είναι και προς το συμφέρον του κράτους» , είπε, ενώ υπογράμμισε εκ νέου ότι το θέμα είναι γεωλογικό και οικονομικό και όχι γεωπολιτικό.

Αυτή τη στιγμή, τόνισε, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12, ενώ προχωρά και η ερευνητική δραστηριότητα στο τεμάχιο 9 με τη γεώτρηση «Αμαθούσα», όπου αναμένονται τα αποτελέσματα τις επόμενες βδομάδες. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι συζητήσεις με την Αίγυπτο και την Ιορδανία για πώληση φυσικού αερίου συνεχίζονται και βρίσκονται σε τεχνικό επίπεδο.

Ομήρου: Δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση

Από πλευράς του ο κ. Ομήρου τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει απογοήτευση ούτε να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα γύρω από τις ενεργειακές δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Επίσης πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχουν επαρκή ενεργειακά αποθέματα στο κοίτασμα «Αφροδίτη», τα οποία είναι αρκετά για να καλύψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις ανάγκες της Κύπρου και ακόμα με εξαγωγικό προορισμό, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεκτιμάται το γεγονός ότι στη διεθνή αγορά πετρελαίου υπάρχει πτώση των τιμών και αυτό επηρεάζει όλες τις εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη η Total είχε ανακοινώσει την ολοκλήρωση της γεωλογικής, γεωχημικής και γεωφυσικής έρευνας εξερεύνησης των τεμαχίων 10 και 11 στην κυπριακή ΑΟΖ «χωρίς να βρεθεί ο,τιδήποτε για εξόρυξη», προσθέτοντας ωστόσο ότι έχει αρχίσει συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές για πιθανό πρόγραμμα επιπλέον εξερευνήσεων στην περιοχή- δίχως να δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες, και χωρίς να γίνεται αναφορά σε αποχώρηση από την κυπριακή ΑΟΖ.