ΔΙΕΘΝΕΣ
26/01/2015 15:33 EET | Updated 26/01/2015 15:33 EET

Ομοφωνία κομμάτων στην Κύπρο όσον αφορά στην παραμονή της Τotal

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Monday Nov. 21, 2011 file photo, provided by the Cyprus Press and Information office, the Noble Energy company's offshore oil and gas rig is seen some 115 miles (185 kilometers) off Cyprus' south coast. Cyprus said Thursday, Oct. 3, 2013, its plan to turn itself into a regional energy hub remains on track, despite new findings showing that an offshore gas field is noticeably smaller than initially estimated. The small Mediterranean island nation, which earlier this year became the fifth country that uses the euro to receive outside financial assistance, is aiming to build a multibillion euro facility by 2019-20 to liquefy excess gas supply for export to Europe and beyond. (AP Photo/Cyprus Press and Information Office, File)

Για ομοφωνία μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων όσον αφορά στην παραμονή της γαλλικής Total στην Κύπρο έκανε λόγο ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ωστόσο απέφυγε να πει εάν η εταιρεία θα παραμείνει στην Κύπρο ή όχι.

Η Total πληροφόρησε την κυβέρνηση ότι οι προσπάθειές της να εντοπίσει γεωτρήσιμα σημεία για φυσικό αέριο στα τεμάχια 10 και 11 της Κυπριακής ΑΟΖ δεν καρποφόρησαν και ζήτησε να τερματισθεί το συμβόλαιό της.

 

Ωστόσο, η κυβέρνηση συνεχίζει προσπάθειες για εξεύρεση τρόπου συνέχισης της παρουσίας της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο οποίος να είναι συμβατός με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το κυπριακό δίκαιο.

 

Ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη σημερινή σύσκεψή του με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, στην οποία συζητήθηκε το Κυπριακό και ενεργειακά θέματα, δεν απάντησε ευθέως σε ερώτηση κατά πόσο η Total θα παραμείνει στην Κύπρο και ειδικότερα στο τεμάχιο 12.

 

«Υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και της κυβέρνησης όσον αφορά τους χειρισμούς για τις άδειες που έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

 

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ο διάλογος της κυβέρνησης με την Total να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, δεδομένου ότι υπάρχει θέληση και από πλευράς κυβέρνησης και από πλευράς της Total για συνέχιση της συνεργασίας τους.

 

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, που παρέστη στη σύσκεψη, δήλωσε ότι υπάρχουν νομικοί τρόποι που είναι δυνατό να οδηγήσουν σε συναινετική τροποποίηση της συμφωνίας με την εταιρεία Total.

 

O Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι η Νομική Υπηρεσία βρίσκεται σε επαφή εδώ και αρκετό καιρό για το θέμα με το Υπουργείο Εμπορίου και έδωσε γνωματεύσεις στη σύσκεψη του Προέδρου με τους πολιτικούς αρχηγούς για ζητήματα που έχουν εγερθεί σε σχέση με το συμβόλαιο συνεργασίας με την εταιρεία.

 

Οι πολιτικοί αρχηγοί που παρέστησαν στη σύσκεψη εξέφρασαν την επιθυμία των κομμάτων τους να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για παραμονή της Total στην κυπριακή ΑΟΖ.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)