ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26/01/2015 15:34 EET | Updated 27/01/2015 05:17 EET

Ποιος ήταν ο συγγραφέας της ερωτικής ακολασίας, Μαρκήσιος ντε Σαντ

smithsonianmag.com

Πρόκειται για τον συγγραφέα που τόλμησε να γράψει για... καυτά ερωτικά θέματα, σε μια εποχή που κάτι τέτοιο θεωρούνταν μη αποδεκτό. Πρόκειται για τον Μαρκήσιο ντε Σαντ. Η προκλητική γραφή του και οι ακόμα προκλητικότερες ιδέες του έγιναν συνώνυμο της ερωτικής παρέκκλισης, με τον ίδιο βέβαια να πληρώνει ακριβά τη διαστροφή του και να περνά τη μισή σχεδόν ζωή του σε άσυλα φρενοβλαβών και σωφρονιστικά καταστήματα.

Ο ίδιος γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1740 στο Παρίσι και κατάφερε να αφήσει... το αμφιλεγόμενο στίγμα του, για τα γραφόμενα του μέσα στον 18ο αιώνα.

Ο περίφημος Γάλλος υπήρξε υπέρμαχος της κοινωνικής ελευθεριότητας και της ερωτικής ακολασίας. Κατάφερε μάλιστα να γίνει βουλευτής κατά τη Γαλλική Επανάσταση.

Λόγω της προκλητικής γραφής του, σε μια τόσο «συντηρητική» εποχή, δεν κατάφερε να αποφύγει τη φυλακή. Πέρασε δεκαετίες στη φυλακή και σε άσυλα.

Μάλιστα τα περισσότερα από τα αιχμηρά κείμενά του χάθηκαν και κάηκαν. Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι τα περισσότερα από τα συγγράμματα του δημοσιεύτηκαν μετά το θάνατο του.

Εκείνα τα χρόνια, πολλοί χαρακτήριζαν το Ντε Σαντ «τέρας της ακολασίας». Υπήρχαν όμως και αυτοί που διέκριναν το (έστω ασυνήθιστο για την εποχή) ταλέντο του. Ο περίφημος ποιητής Απολινέρ στη σχετική βιογραφία που συνέταξε το 1909, χαρακτήρισε το Ντε Σαντ ως «πιο ελεύθερο πνεύμα που υπήρξε ποτέ».

Σήμερα, οι γνώμες για τον Γάλλο συγγραφέα είναι πολύ πιο θετικές. Έχει μάλιστα μετατραπεί σε διαχρονικό πόλο έμπνευσης για πολλούς συγγραφείς και καλλιτέχνες σε όλο τον πλανήτη. Χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι οι αντιφάσεις στις σχετικές συζητήσεις δεν υπάρχουν και στις μέρες μας...

Πηγή: smithsonianmag.com