ΔΙΕΘΝΕΣ
27/01/2015 05:34 EET | Updated 27/01/2015 05:34 EET

Λακκοτρύπης: Παραμένει για ένα χρόνο η Total στην κυπριακή ΑΟΖ

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Monday Nov. 21, 2011 file photo, provided by the Cyprus Press and Information office, the Noble Energy company's offshore oil and gas rig is seen some 115 miles (185 kilometers) off Cyprus' south coast. Cyprus said Thursday, Oct. 3, 2013, its plan to turn itself into a regional energy hub remains on track, despite new findings showing that an offshore gas field is noticeably smaller than initially estimated. The small Mediterranean island nation, which earlier this year became the fifth country that uses the euro to receive outside financial assistance, is aiming to build a multibillion euro facility by 2019-20 to liquefy excess gas supply for export to Europe and beyond. (AP Photo/Cyprus Press and Information Office, File)

Παραμένει τελικά στην κυπριακή ΑΟΖ η γαλλική Total, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι μεταξύ της κυβέρνησης και της Total επιτεύχθηκε συμφωνία παράτασης του συμβολαίου της, που τυγχάνει επεξεργασίας από τη νομική υπηρεσία και θα οριστικοποιηθεί εντός της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Με βάση τη συμφωνία, η Total θα προβεί σε περαιτέρω γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες στο οικόπεδο 11. Οι έρευνες θα συνεχισθούν έως τις 16 Φεβρουαρίου του 2016 και ακολούθως θα ληφθούν αποφάσεις κατά πόσον δικαιολογείται γεώτρηση για ανεύρεση υδρογονανθράκων, είπε ο υπουργός.

 

Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και απέρριψε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η αναστολή των γεωτρήσεων από την Total έγινε για πολιτικούς λόγους και εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων και απειλών.

Στο μεταξύ, εκτεταμένη ανάλυση σχετικά τα δεδομένα της ανατολικής Μεσογείου τα οποία σχετίζονται με την ενέργεια, τα πιθανά κοιτάσματα και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δημοσιεύει το Sigma Live, όπου γίνεται εκτενής αναφορά στον «άγνωστο Ερατοσθένη»: Παρόλο που έχουν πραγματοποιεί πολλές επιστημονικές και σεισμικές έρευνες στην περιοχή του Ερατοσθένη, καμία γεώτρηση ως σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ώστε να εξερευνήσει τα βαθύτερα άγνωστα πετρωμάτων του Ερατοσθένη. Παρόλα, αυτά το βάθος στο οποίο αναγκάζεται να φτάσει η κάθε εταιρεία άπτεται γεωλογικών συνθηκών που υπάρχουν στο οικόπεδο και του εκτιμώμενου βάθους του σχηματισμού που αναγνωρίστηκε. Στους πρόποδες του Ερατοσθένη και βαθύτερα στις γειτνιάζουσες λεκάνες τα βάθη της θάλασσας κυμαίνονται από 1.500 μέχρι 2.500 μέτρα. Νότιο-ανατολικά του Ερατοσθένη, η Noble η οποία διαχειρίζεται το τεμάχιο 12, έχει ανακαλύψει το κοίτασμα Αφροδίτη σε βάθος θάλασσας στα 1.700 μέτρα, ενώ το βάθος του κοιτάσματος στο υπέδαφος ξεπερνά τα 5.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.Από την άλλη πλευρά στα νότιο-δυτικά του Ερατοσθένη, η εταιρεία Total μετά από σειρά ερευνών τα τελευταία δύο χρόνια, φαίνεται ότι δεν έχει εντοπίσει γεωλογικούς σχηματισμούς ελκυστικούς να διερευνηθούν περαιτέρω με γεωτρήσεις, ενώ στην περίπτωση της Noble τα δεδομένα ήταν θετικά».