ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28/01/2015 13:48 EET | Updated 28/01/2015 13:48 EET

Επαναδιαπραγμάτευση με Cosco και τέλος στην πώληση μετοχών ΟΛΠ-ΟΛΘ, εξήγγειλε ο Δρίτσας

eurokinissi

Την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής. Αναφερόμενος ωστόσο στην COSCO, ξεκαθάρισε πως κάθε σύμβαση που έχει υπογράψει η χώρα είναι σεβαστή και η όποια επαναδιαπραγμάτευση για επιχειρηθεί με σοβαρότητα ώστε το αποτέλεσμα να είναι επωφελές και για τις δύο.

Όπως τόνισε, παραλαμβάνοντας από τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αυτή η κυβέρνηση έρχεται για να δικαιώσει όσους εναντιώθηκαν στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ. Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης πρέπει να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους, είπε, και εισέπραξε το χειροκροτήματα όσων παρευρίσκονταν στην τελετή.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό, ένστολο και πολιτικό, τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα αιφνιδιαστούν ποτέ και δεν θα αντιμετωπίσουν αυθαίρετες επιλογές, σημειώνοντας «δεν ερχόμαστε για να δημιουργήσουμε προβλήματα, αλλά για να επιλύσουμε», απαντώντας και στις ανησυχίες πολιτικού προσωπικού αλλά και ένστολων που στο παρελθόν έχουν ταλαιπωρηθεί από τη διχοτόμηση ή ενσωμάτωση του Ναυτιλίας σε άλλα. .

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης διευκρίνισε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η αυτοτέλεια του υπουργείου Ναυτιλίας και έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για αναβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης και για βιώσιμες λύσεις στην ακτοπλοΐα.

Ο κ. Σταθάκης είπε ακόμη ότι θα αυξηθεί το βάρος και ο ρόλος του υπουργείου Ναυτιλίας και υπογράμμισε ότι θα υπάρξει διάλογος για όλα τα προβλήματα. Το μέλλον και η δυναμική της ναυτιλίας είναι τεράστια και ο ρόλος της στρατηγικός, πρόσθεσε και ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην ποιότητα της ναυτικής εκπαίδευσης, στις εργασιακές σχέσεις και στη σύνδεση της ναυτιλίας με την εγχώρια οικονομία.

Σε ό,τι αφορά την ακτοπλοΐα είπε ότι πρέπει να βρεθούν βιώσιμες λύσεις που θα συμβάλουν και στη τοπική ανάπτυξη, ενώ για τα λιμάνια είπε πως θέλουμε να έχουν μερίδιο στη διακίνηση προϊόντων διεθνώς, αλλά με διαφορετικούς τρόπους.

Ο δε απερχόμενος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι οποιαδήποτε λογική κρατικοποίησης της ακτοπλοΐας θα πάει πίσω τον κλάδο και ζήτησε να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με την Κίνα καθώς πρόσφατα έγιναν τα εγκαίνια του προβλήτα ΙΙΙ στις εγκαταστάσεις της Cosco και δεν είναι καλό η συμφωνία να μπει στις καλένδες γιατί θα φέρει ανασφάλεια στο επενδυτικό περιβάλλον.

Sponsored Post