13 Φεβρουαρίου η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

13 Φεβρουαρίου η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
|
eurokinissi

Οριστικοποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα των πρώτων ενεργειών της κυβέρνησης Τσίπρα μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Η Βουλή θα ανοίξει στις 5 Φεβρουαρίου, όπως ορίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα, και θα ορκιστούν οι βουλευτές.

Στις 6 Φεβρουαρίου θα γίνει σε δύο συνεδριάσεις η εκλογή του προεδρείου της Βουλής. Το πρωί θα εκλεγεί πρόεδρος Βουλής με τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το απόγευμα τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου. Την ίδια ημέρα θα εκδοθούν δύο ημερήσιες διατάξεις: για τις προγραμματικές δηλώσεις και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα αναγνωστούν το τριήμερο 7, 8 και 9 Φεβρουαρίου, με την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης να διεξάγεται τα μεσάνυχτα της 9ης Φεβρουαρίου.

Η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει στις 13 Φεβρουαρίου. Η ημερομηνία επιλέχθηκε προκειμένου να υπάρξει το διάστημα των 5 ημερών από την έκδοση της ημερήσιας διάταξης που προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά κυρίως επειδή στις 12 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί σύνοδος κορυφής και θα είναι η πρώτη στην οποία θα συμμετέχει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε ολιγόλεπτη ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη ενόψει της επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς την Πέμπτη και κυρίως ενόψει της επίσκεψης του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την Παρασκευή. Η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι από την συνάντηση γνωριμίας θα υπάρξουν θετικές δηλώσεις για την επίλυση των θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.