ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28/01/2015 02:41 EET | Updated 28/01/2015 02:41 EET

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης

ASSOCIATED PRESS
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, center, accompanied by close associates, walks out of his office on his way to the Presidential Palace to attend his government's swearing in ceremony in central Athens, Tuesday, Jan. 27, 2015. Tsipras picked an outspoken bailout critic, Yanis Varoufakis, as his new finance minister Tuesday, signaling his revolve to take a tough line with eurozone lenders in an effort to write off a massive chunk rescue debt. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Για τις 10.30 είναι προγραμματισμένο το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Θα ακολουθήσουν τελετές παράδοσης και παραλαβής σε υπουργεία. Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκαν τελετές στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών.

Όσον αφορά στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, σημειώνεται ότι το πρώτο που θα πρέπει να κάνει είναι η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρώτη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την συγκρότηση της Βουλής σε σώμα, η οποία θα γίνει στις 6 Φεβρουαρίου.

Αμέσως μετά η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή με την έγκριση των προγραμματικών δηλώσεών της. Υπενθυμίζεται ότι οι προγραμματικές δηλώσεις πρέπει να παρουσιαστούν εντός 15 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης. Η όλη διαδικασία θα έχει τελειώσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Μέχρι τότε όμως θα έχει αρχίσει και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Ουσιαστικά θα είναι μία «παράλληλη» διαδικασία – σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη «ήδη έχει αρχίσει» και μάλιστα όχι με την τρόικα, αλλά με την πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και την Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στη Βουλή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τα πρώτα νομοσχέδια. Όπως έχει αποκαλύψει η Huffpost, θα αφορούν την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης. Κατά το πρώτο τετράμηνο θα σταλούν στη Βουλή 12 – 15 νομοσχέδια.

Sponsored Post