ΔΙΕΘΝΕΣ
29/01/2015 05:59 EET | Updated 29/01/2015 05:59 EET

«Αίσιοι οι οιωνοί» για το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Κύπρο

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Monday Nov. 21, 2011 file photo, provided by the Cyprus Press and Information office, the Noble Energy company's offshore oil and gas rig is seen some 115 miles (185 kilometers) off Cyprus' south coast. Cyprus said Thursday, Oct. 3, 2013, its plan to turn itself into a regional energy hub remains on track, despite new findings showing that an offshore gas field is noticeably smaller than initially estimated. The small Mediterranean island nation, which earlier this year became the fifth country that uses the euro to receive outside financial assistance, is aiming to build a multibillion euro facility by 2019-20 to liquefy excess gas supply for export to Europe and beyond. (AP Photo/Cyprus Press and Information Office, File)

Ως θετική ένδειξη εκλαμβάνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας και της Noble για την τελική φάση συνεργασίας επί του οικοπέδου 12 της ΑΟΖ, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κύπρου».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, όλα δείχνουν ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη» θα κάνει πράξη τις φιλοδοξίες η Κυπριακή Δημοκρατία να καταστεί παραγωγός χώρα ενεργειακών πόρων με οικονομικά αλλά και πολιτικά οφέλη, την στιγμή μάλιστα που οι έρευνες που πραγματοποίησε η γαλλική TOTAL δεν απέφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Το αρμόδιο υπουργείο αλλά και η εταιρεία στην οποία έχουν παραχωρηθεί δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης στο οικόπεδο 12 της ΑΟΖ ξεκίνησαν την τελική φάση της μεταξύ τους συνεργασίας που δεν είναι άλλη από την εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Αφροδίτη, μια διαδικασία η οποία ουσιαστικά θα καθορίσει το πλαίσιο εκείνο που θα οδηγήσει σε πώληση το κυπριακό φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η εταιρεία που εδώ και μερικά χρόνια διενεργεί έρευνες στο κοίτασμα Αφροδίτη δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που είναι η εξόρυξη του φυσικού αερίου- διαδικασία που όπως εκτιμάται θα φθάσει στο διά ταύτα σε δυο περίπου χρόνια.

Τις δύο πλευρές απασχολούν ζητήματα γύρω από πιθανούς αγοραστές, αλλά και η μέθοδος επεξεργασίας και μεταφοράς του. Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί από την Αίγυπτο για αγορά αερίου, καθώς και απόν την Ιορδανία. Τρίτη επιλογή διάθεσης των κοιτασμάτων της «Αφροδίτης» είναι και η εσωτερική αγορά της Κύπρου για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.