ΔΙΕΘΝΕΣ
29/01/2015 07:52 EET | Updated 29/01/2015 07:52 EET

Γκορμπατσόφ: Ο Ψυχρός Πόλεμος ξανάρχισε, και μπορεί να γίνει «θερμός»

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Monday, Feb. 24, 2014 file photo former Soviet leader Mikhail Gorbachev, 82, gives an interview to The Associated Press at the International Government Communication Forum, in Sharjah, United Arab Emirates. Gorbachev said in remarks carried Tuesday, March 18, 2014, by online newspaper Slon.ru that the vote offered the Crimean residents the freedom of choice and justly reflected their will. Gorbachev hailed Crimea’s referendum that backed joining Russia as a “happy event.” (AP Photo/Al Moutasim Al Maskery, file)

Για έναρξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε ένοπλη σύγκρουση, έκανε λόγο ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

«Δεν ακούμε παρά να μιλούν για κυρώσεις της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας. Έχουν χάσει το μυαλό τους;» δήλωσε ο Γκορμπατσόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. «Η Αμερική έχει χαθεί στα βάθη της ζούγκλας και παρασύρει και εμάς. Και, για να μιλήσουμε ειλικρινά, η Αμερική μας παρασύρει σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο προσπαθώντας ανοικτά να ακολουθήσει την λαμπρή ιδέα που την θέλει πάντα να θριαμβεύει», πρόσθεσε ο 83χρονος πρώην ηγέτης.

«Που θα μας οδηγήσει αυτό; Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει ήδη κηρυχθεί. Και μετά; Δεν είμαι σε θέση να πω με βεβαιότητα ότι ο Ψυχρός Πόλεμος δεν θα εξελιχθεί σε έναν πραγματικό πόλεμο. Φοβάμαι μήπως οι Αμερικανοί πάρουν το ρίσκο».

Οι προειδοποιητικές δηλώσεις του Γκορμπατσόφ διατυπώνονται μεσούσης της ουκρανικής κρίσης και της επιδείνωσης σε πρωτοφανές επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ρώσων και Δυτικών μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και την έναρξη της σύγκρουσης στην οποία περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Απρίλιο στην ανατολική Ουκρανία, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες υιοθέτησαν σειρά οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε χθες με νέες κυρώσεις δηλώνοντας ότι το τίμημα «θα συνεχίσει να αυξάνεται», αν η Ρωσία δεν σταματήσει να υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία μετά την αναζωπύρωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία και τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης το Σάββατο κατά τον οποίο 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post