ΔΙΕΘΝΕΣ
29/01/2015 14:35 EET | Updated 29/01/2015 14:40 EET

Σε ποιο θεό πιστεύουν οι ηγέτες της Ευρώπης: Ο άθεος Τσίπρας και η θεοσεβούμενη Άνγκελα Μέρκελ

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images
Newly elected Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) and President Carolos Papaoulias look on as the new government's take the civil oath, during a ceremony at the Presidental Palace in Athens, on January 27, 2015. Tsipras, the leader of the Syriza leftist party, has raised fears of a possible Greek exit from the single currency area by vowing to reduce the huge debt payments Greece has to make following its international bailouts. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read

Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο και όχι θρησκευτικό γιατί είναι άθεος.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ που σόκαρε πολλούς με την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Ελλάδα είναι ένας από τους λίγους ηγέτες κρατών στην Ευρώπη που δε πιστεύουν στο θεό.

Σύμφωνα ωστόσο με το qz δεν είναι ο μοναδικός άθεος ηγέτης στην Ευρώπη, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον τρεις αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο πιο γνωστός είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ που σε συνέντευξή του το 2002 είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: "Έχω φτάσει σε ένα σημείο να πιστεύω ότι δεν υπάρχει θεός."

Ένας δεύτερος άθεος ηγέτης είναι ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος κατάφερε να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα εξουσίας, παρά το γεγονός ότι στη χώρα ζουν 90% Καθολικοί.

Οι Θρησκευτικοί ηγέτες στην Κροατία είναι εξοργισμένοι μαζί του γιατί δε πηγαίνει στην εκκλησία ακόμα και στις μεγάλες θρησκευτικές εορτές.

Άλλοι ηγέτες της Ευρώπης πιστεύουν περισσότερο ή λιγότερο στο θεό. Παράδειγμα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που είχε δηλώσει ότι “Πιστεύω στο θεό και τη θρησκεία που είναι σταθερός σύντροφος στη ζωή μου”.

Άλλο παράδειγμα είναι ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο που περιγράφει τον εαυτό του ως "Ορθόδοξο άθεο".

ΠΗΓΗ: qz.com