ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/01/2015 16:23 EET | Updated 30/01/2015 16:23 EET

Δραματικοί τόνοι στα ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου για τη συνάντηση Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ

micora/Flickr

Η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερουν Ντάισελμπλουμ ήταν ούτως ή άλλως στο επίκεντρο του διεθνή Τύπου αφού σηματοδοτούσε την «επίσημη πρώτη» της νέας κυβέρνησης με έναν εκ των καθ' ύλην αρμόδιο στον οποίο και θα εξηγούσαν τα σχέδια και τις προθέσεις της.

Σαφώς η εξέλιξη που έλαβε αυτή η συνάντηση, η κοφτή δήλωση του κ.Βαρουφάκη πως η Τρόικα έχει τελειώσει και η αντίδραση του προέδρου του Eurogroup, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Το Spigele κάνει λόγο για «Σύγκρουση στην Αθήνα: Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δείχνει την πόρτα στην τρόικα» ενώ τονίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει τη σκληρή αναμέτρηση και δεν δέχεται να συνεργαστεί με την τρόικα καθώς απορρίπτει την πολιτική λιτότητας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περιγραφή της στιγμής αμηχανίας μεταξύ Ντάισελμπλουμ – Βαρουφάκη, σε ρερπορτάζ της εφημερίδας Guardian.

«Η επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα τελείωσε με μία απίστευτη αντιπαράθεση, όταν ο Βαρουφάκης τον πάγωσε με τη δήλωση για την τρόικα. Ο Ολλανδός έμοιαζε εξοργισμένος, ενώ έσκυψε εμπρός και ψιθύρισε κάτι στο αυτί του Βαρουφάκη στο οποίο ο Έλληνας υπουργός δεν απάντησε. Ένας υπάλληλος του υπουργείο Οικονομικών που στεκόταν πίσω μου μονολόγησε «Ω, Θεέ μου». Άλλος είπε «αναρωτιέμαι αν αυτή είναι η ώρα να μαζέψω τις βαλίτσες μου». Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μπορούσε σχεδόν να νιώσεις την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.»

Επίσης η ανταποκρίτρια της El Pais στην Αθήνα, μεταδίδει πως η ελληνική κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της έναντι των δανειστών, επικαλούμενη τις δηλώσεις Βαρουφάκη ότι δεν αναγνωρίζει ως συνομιλητή την τρόικα.

Τέλος η πορτογαλική Jornal do Noticias, αναφέρει ότι η Αθήνα απορρίπτει την τρόικα ως συνομιλήτρια, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην ένταση που επικρατούσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη και του πρόεδρου του Eurogroup.