ΕΙΔΗΣΕΙΣ
31/01/2015 13:20 EET | Updated 31/01/2015 13:20 EET

Τι είπαν Τσίπρας με Ντράγκι και Σουλτς - Οι εξηγήσεις Ντάισελμπλουμ στο Μαξίμου

Bloomberg via Getty Images
Alexis Tsipras, Greek Prime Minister-elect, center, arrives at the presidential palace to be sworn in as prime minister in Athens, Greece, on Monday, Jan. 26, 2015. The Independent Greeks party will support Syriza in a vote of confidence in Parliament slated for Feb. 5, Independent Greeks Party Leader Panos Kammenos told reporters after meeting with Tsipras. Photographer: Kostas Tsironis/Blooomberg

Με τρία τηλεφωνήματα και αμοιβαίες εξηγήσεις αποκλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους δανειστές.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντάγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε τηλεφωνικές εξηγήσεις στον πρωθυπουργό, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ενημέρωσε την Αθήνα για το “μενού” του γεύματος με Μέρκελ και Ολάντ στο Στρασβούργο.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ στο τηλέφωνο προς τον Αλ. Τσίπρα παραδέχθηκε οτι υπήρξε «μία μικρή ένταση» στο τέλος της κοινής συνέντευξης με τον υπουργό Οικονομιοκών Γ. Βαρουφάκη. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι «δεν θέλουμε να δοθεί η αίσθηση ότι δεν θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση εξ αυτού».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για πολύ ώρα με τον Μ. Ντράγκι και του ξεκαθάρισε ότι «δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του χρέους». Και ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως «υπάρχει καλό κλίμα στην Ευρώπη για να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα εξυπηρετεί και την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Τέλος ο Μάρτιν Σουλτς μετέφερε τις εκτιμήσεις του στον Αλέξη Τσίπρα για όσα ειπώθηκαν στο δείπνο του Στρασβούργου λέγοντας ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, ότι αφορούσε την Ελλάδα, ενώ επεσήμανε πως πλέον «αναμένουμε τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης».