ΕΙΔΗΣΕΙΣ
02/02/2015 10:17 EET | Updated 02/02/2015 10:17 EET

Σχοινάς: Έτοιμος να ακούσει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης ο Γιούνκερ

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
European Commission President Jean-Claude Juncker arrives to attend a Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, on January 26, 2015. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, το περασμένο Σάββατο 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επιβεβαίωσε τη συνάντηση του προέδρου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στις 9:30 (τοπική ώρα) στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε, στο Παρίσι, άτυπη συνάντηση του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, έπειτα από αίτημα του τελευταίου. Στη συνάντηση, οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να κάνουν μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων, η οποία ήταν «εποικοδομητική» ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Όπως εξήγησε ο κ. Σχοινάς, η Επιτροπή σημείωσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, το περασμένο Σάββατο, ότι «σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη» και πως «καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους». Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι ο κ. Γιούνκερ θα συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό επί τη βάσει της παραπάνω δήλωσης και είναι έτοιμος να ακούσει τα συγκεκριμένα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Εξάλλου, ερωτηθείς για ενδεχόμενη τροποποίηση της δομής της τρόικας ή κατάργησής της, ο κ. Σχοινάς παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του κ. Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι υπάρχει ανάγκη για αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση της τρόικας, λογοδοσία και έλεγχο του τρόπου λειτουργίας της, στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ο κ. Σχοινάς, η Επιτροπή αναμένει την αποσαφήνιση των θέσεων της ελληνικής πλευράς και δεν θέλει να προβεί σε εικασίες ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.

«Οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει την ομόφωνη γνώμη των 19 κρατών- μελών της Ευρωζώνης» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.