ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/02/2015 05:04 EET | Updated 03/02/2015 08:00 EET

Τρέχουν οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

eurokinissi
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΕΡΤ θα επιστρέψει και η Έλλη Στάη

Το χαρτοφυλάκιο το έχει αναλάβει ο Νίκος Παππάς και σύμφωνα με πληροφορίες οι διαδικασίες θα «τρέξουν» με γρήγορους ρυθμούς, αφού κοινός τόπος στην κυβέρνηση είναι πως η Νερίτ δεν συνιστά δημόσια τηλεόραση, γι' αυτό και οι βουλευτές και στελέχη του Σύριζα απέχουν από τα τηλεοπτικά πάνελ.

Οι λεπτομέρειες θα δοθούν στις προγραμματικές δηλώσεις, θεωρείται όμως βέβαιο πως το νομικό σχήμα που προκρίνεται για την επαναλειτουργία της είναι η κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση έκλεισε την ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου 2013. Έτσι κι αλλιώς εκείνη η υπουργική απόφαση Στουρνάρα- Κεδίκογλου, δεν εγκρίθηκε ποτέ από τη Βουλή.

Το brand name της ΕΡΤ

Το brand name της ΕΡΤ θα αποκατασταθεί, όπως και τα 4 κανάλια της και οι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί. Θα επιστρέψουν όλοι οι υπάλληλοι που εργάζονταν την 11η Ιουνίου 2013, εκτός από τους γενικούς διευθυντές, τους ειδικούς συμβούλους, το προσωπικό ειδικών θέσεων και όσους έκτοτε έχουν συνταξιοδοτηθεί, που ξεπερνούν τα 500 άτομα. Φυσικά η σημερινή διοίκηση της Νερίτ θα καθαιρεθεί.

Ειδική πρόβλεψη αναμένεται να υπάρξει για όσους προσελήφθησαν στη Νερίτ μέσω ΑΣΕΠ, όχι όμως όσοι προσελήφθησαν ως «καλλιτεχνικό προσωπικό», δηλαδή σκηνοθέτες και δημοσιογράφοι, καθώς για τη συγκεκριμένη διαδικασία εκκρεμούν εισαγγελικές έρευνες (με καταγγελίες πως δεν υπήρξε καν μητρώο αξιολογητών και υποψήφιους να ξεπερνούν άλλους που είχαν συγκεντρώσει πολύ περισσότερα μόρια).

Μετά το άνοιγμα η μεταρρύθμιση

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το άνοιγμα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, θα ακολουθήσει αξιολόγηση, που δεν θα συνδέεται όμως με απολύσεις, αλλά με την ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη προαναγγείλει δημόσια διαβούλευση για τον τρόπο με τον οποίο η νέα ΕΡΤ θα θωρακιστεί ως πραγματικά ανεξάρτητος και δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός.

Επιστροφή της Έλλης

Οι φήμες θέλουν την Έλλη Στάη να επιστρέφει στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, άγνωστο παραμένει ακόμα όμως ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες της.

Τι λένε οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ

Οι απολυμένοι της ΕΡΤ που εξακολουθούν να λειτουργούν την ΕΡΤ 3, το ertopen και πολλούς περιφερειακούς σταθμούς, έχουν καταθέσει προτάσεις για τον εκδημοκρατισμό της διοίκησης με στοιχεία αυτοδιεύθυνσης αλλά και διαδικασίες για τον έλεγχο της νέας ΕΡΤ από την ίδια την κοινωνία, ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της.

Πόσο κόστισε το κλείσιμο της ΕΡΤ

Εισηγήσεις έχουν γίνει για εξεταστική επιτροπή που θα εξετάσει τη ζημιά από το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη δημιουργία της Νερίτ.

Ενδεικτικό είναι πως όταν έκλεισε ο οργανισμός το καλοκαίρι του 2013, παρουσίαζε κέρδη 75 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Νερίτ, παρότι χρησιμοποιεί λιγότερες από τις μισές υποδομές της ΕΡΤ και λιγότερο προσωπικό παρουσιάζει ήδη έλλειμμα 3,8 εκατομμυρίων.

Εντύπωση προκαλούν μεικτές παραγωγές που εγκρίθηκαν λίγες μέρες πριν τις εκλογές, όπως το fair play, όπου για 15 επεισόδια που γυρίζονται σε στούντιο της Νερίτ, με τεχνικούς της Νερίτ, καταβάλλονται συνολικά 95.000 ευρώ.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός στον οποίο συμμετείχε μόνο μία εταιρία, η Digea, στην οποία παραχωρήθηκε το φάσμα συχνοτήτων ψηφιακής τηλεόρασης.