ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/02/2015 05:46 EET | Updated 03/02/2015 05:46 EET

Πολ Κρούγκμαν: Θα είναι τρελοί οι Γερμανοί εάν απορρίψουν την πρόταση του Βαρουφάκη

PHILIPPE LOPEZ via Getty Images
Nobel Prize-winning economist Paul Krugman delivers a speech at the Asian Financial Forum in Hong Kong on January 20, 2015. The Asian Financial Forum 2015 is held under the theme 'Asia: Sustainable Development in a World of Change'. AFP PHOTO / Philippe Lopez (Photo credit should read PHILIPPE LOPEZ/AFP/Getty Images)

Στο πλευρό του Γιάνη Βαρουφάκη για την έκδοση νέων ομολόγων για το ελληνικό χρέος τάσσεται ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. «Ποιος είναι παράλογος τώρα» αναρωτιέται, στο blog του στους New York Times, αναφερόμενος στην πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για το χρέος, χωρίς σε αυτή να υπάρχει το κούρεμα.

Όπως σημειώνει ο Πολ Κρούγκμαν, η πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για ανταλλαγή χρέους είναι απολύτως λογική και δεν μπορεί να σκεφτεί με ποιο επιχείρημα οι Γερμανοί μπορεί να την απορρίψουν χωρίς συζήτηση.

Όπως επισημαίνει, το κρίσιμο για την Ελλάδα είναι να χαλαρώσει η απαίτηση για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να δημιουργηθεί το περιθώριο για ανάπτυξη.

«O Γιάνης Βαρουφάκης λέει πως δεν ενδιαφέρεται για το τι θα συμβεί με την ονομαστική αξία του χρέους. Αυτό που θέλουν αντίθετα είναι μια σημαντική, αλλά όχι τεράστια χαλάρωση της απαίτησης για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 4,5% στο 1 με 1,5% του ΑΕΠ» γράφει ο κ. Κρούγμαν

«Δεν μπορώ να σκεφτώ ποιο επιχείρημα μπορεί να χρησιμοποιήσει η Γερμανία για να απορρίψει εξαρχής την πρόταση», σημειώνει ο κ. Κρούγκμαν. «Το σημαντικό είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια λογική πρόταση. Η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από τους πιστωτές» καταλήγει.

Αν η Γερμανία πιστεύει ότι οι Έλληνες απαιτούν πολλά, η απάντηση είναι ότι βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση, ελπίζω σε μια διαπραγμάτευση που δεν βασίζεται στην απειλή ότι η ΕΚΤ θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει.

«Το σημαντικό είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια λογική πρόταση. Η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από τους πιστωτές. Δεν μπορώ να σκεφτώ με ποια βάση μπορεί η Γερμανία να απορρίψει αυτή την πρόταση. Εάν η Γερμανική θέση είναι ότι το χρέος πρέπει να πληρωθεί ολόκληρο χωρίς καμία έκπτωση, ακόμα και αν καταφέρει να αποφύγει το κούρεμα του χρέους στο χαρτί, τότε αυτή η άποψη είναι βασικά τρελή, και όλες οι ισχυρισμοί ότι η Γερμανία έχει επαφή με την πραγματικότητα αποδεικνύονται λανθασμένοι. Εάν η Γερμανία νομίζει ότι οι Έλληνες ζητάνε πολλά , ε σε διαπραγμάτευση είμαστε- ελπίζω ότι αυτή η διαπραγμάτευση δεν βασίζεται στην απειλή ότι η ΕΚΤ θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες εάν οι Έλληνες δεν υποκύψουν. Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό. Η επόμενη κίνηση εξαρτάται από τους πιστωτές », καταλήγει.