ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/02/2015 12:09 EET | Updated 03/02/2015 12:19 EET

Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση με Πάντοαν: Θα χρησιμοποιήσουμε όποια εργαλεία χρειάζονται για τη μείωση του χρέους

ASSOCIATED PRESS
Greece's finance minister, Yanis Varoufakis, left, shakes hands with his Italian counterpart Pier Carlo Padoan during a photo opportunity prior to the start of their meeting in Rome, Tuesday, Feb. 3, 2015. Hopes for a deal between Greece and its European creditors got a boost after the country's new government backed away from demands to write off a chunk of its bailout loans, a prospect that had horrified creditors and investors. Tsipras and Varoufakis arrived in Italy on Tuesday, for talks wit

«Θα χρησιμοποιήσουμε όποια εργαλεία χρειάζεται για να μειώσουμε το χρέος, προκειμένου να γίνει βιώσιμη η οικονομία και να σταματήσει η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Σημασία, είπε, έχει η ουσία και όχι το πώς θα ονομάσουμε τη λύση για απομείωση του χρέους και επιστροφή στην ανάπτυξη, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξεύρεση λύσης.

Αφού, χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον ομόλογό του, είπε ότι συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» για τα επόμενα χρόνια, αλλά και θέματα που τέθηκαν σε Παρίσι και Λονδίνο και τα οποία θα εξεταστούν στις συναντήσεις που θα έχει αύριο με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και, σύμφωνα με πληροφορίες, μεθαύριο στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Συμφωνία-γέφυρα έξι εβδομάδων

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε μιλώντας σε ιταλούς δημοσιογράφους πως «είναι εφικτό να δούμε το τέλος της ελληνικής κρίσης από τον Ιούνιο. Μπορούμε να το κάνουμε».

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία-γέφυρα που θα δώσει χρόνο, όπως έναν μήνα ή έξι εβδομάδες, μετά τα τέλη Φεβρουαρίου, για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με τους εταίρους ώς τον Ιούνιο.

Στη συνέχεια εξέφρασε αισιοδοξία πως αν κλειστεί η συμφωνία με τους εταίρους, τα κεφάλαια θα αρχίσουν να ρέουν ξανά «γρήγορα».

Δεν θέλουμε τη δόση, αλλά τα κέρδη από την ΕΚΤ

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να κρατήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη, ότι το πρόγραμμά της δεν θα είναι απλή φωτοτυπία των προεκλογικών δεσμεύσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τις άμεσες στρατηγικές κινήσεις σε σχέση με τη δημόσια οικονομία υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά θα ζητήσουμε να μας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ».

Συνάντηση Βαρουφάκη - Σόιμπλε

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μετά τη Ρώμη, αύριο Τετάρτη θα βρεθεί στη Φρανκφούρτη για να συναντήσει τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Βερολίνο, την Πέμπτη για να έχει συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η συνάντηση χαρακτηρίζεται πολύ σημαντική καθώς θα είναι η πρώτη φορά που η ελληνική πλευρά θα εκθέσει τις θέσεις της στη γερμανική, και αναμένονται οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις για τις θέσεις αυτές.