Ο αρχαιοκάπηλος ήταν πρωτοψάλτης: Απαράμιλλης ομορφιάς εικόνες στην κατοχή του

Ο αρχαιοκάπηλος ήταν πρωτοψάλτης: Απαράμιλλης ομορφιάς εικόνες στην κατοχή του
archive

Πρωτοψάλτης σε Ιερό Ναό της Αθήνας είναι ο αρχαιοκάπηλος που συνελήφθη χθες για κατοχή αρχαίων αντικειμένων, εκκλησιαστικών εικόνων και όπλων.

Ο 70χρονος είναι συνταξιούχος φιλόλογος και φερόταν να ασχολούνταν με την εκκλησιαστική τέχνη και την εκκλησιαστική ιστορία. Κανείς, ωστόσο, δεν περίμενε ότι οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής θα τον συλλάβουν για αρχαιοκαπηλία.

Ο ίδιος υποστήριξε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή του είναι κληρονομιά από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν άνθρωπος της εκκλησίας.

Η Αστυνομία προχώρησε σε έρευνες σε δύο οικίες που συνδέονται με τον 70χρονο στο κέντρο της Αθήνας και εντόπισαν: 3 μεταλλικές λειψανοθήκες, η μια εκ των οποίων περιέχει 2 οστά με εγχάρακτες επιγραφές «Άγιος Παντελεήμων και Αγία Παρασκευή», ξύλινη θήκη με ένα ιερατικό υπόδημα, 5 δισκοπότηρα, 2 κοχλιάρια Αγίων Ποτηρίων, 2 καλύμματα Αγίου Ποτηρίου, 2 ξύλινοι σταυροί τέμπλου, πολυγωνικό αρτοφόριο 19ου αιώνα, 2 ασημένια θυμιατά, «Αέρας» χρυσοκέντητος, πήλινο μυροδοχείο Ελληνιστικής περιόδου, 104 εικόνες διαφόρων Αγίων, 2 χαλκογραφίες αποκαθήλωσης, τετραευάγγελο με μεταλλικό κάλυμμα χρονολογίας 1812, 4 Ευαγγέλια ετών 1872-1878.

4 μεταλλικά καλύμματα Ευαγγελίου, Ευχολόγιο έτους 1777, 3 πήλινα αγγεία Ελληνιστικής περιόδου, 6 μεταλλικά νομίσματα Κλασικών και Ελληνιστικών χρονών, πήλινος σφαιρικός αρύβαλος Αρχαϊκής περιόδου, θαλάσσιο όστρακο με την εικόνα του Αγίου Θεόδωρου, πήλινο κυάθιο Ελληνιστικής περιόδου, πήλινο μελαμβαφές λυχνάρι Ελληνιστικής περιόδου, πήλινος αμφορέας Μεταβυζαντινής περιόδου, 2 δαχτυλίδια με πυραμιδοειδή σφενδόνη, 2 ξύλινα ριπίδια, πήλινο υφαντικό βάρος Ελληνιστικής περιόδου, γύψινη πλάκα όπου απεικονίζεται μοναστήρι, χάλκινο αντικείμενο όμοιο με αιχμή βέλους, 2 φύλλα βημοθύρου. 2 εκκλησιαστικά βιβλία, πλήθος μεταλλικών αντικειμένων και κοσμημάτων, πιστόλι με γεμιστήρα, 2 όπλα κειμήλια, σιδερένιο σπαθί, 2 μεταλλικές λόγχες, 2 αστερίσκοι, 225 βιβλία.

Ο 70χρονος με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».

Δημοφιλή