ΕΙΔΗΣΕΙΣ
04/02/2015 05:24 EET | Updated 04/02/2015 05:24 EET

Εσωκομματική «συμφωνία-γέφυρα» επιδιώκει ο Αντώνης Σαμαράς

ASSOCIATED PRESS
Greece's Prime Minister Antonis Samaras delivers his final campaign speech at the Taekwondo Indoor Stadium in southern Athens on Friday, Jan. 23, 2015. All opinion polls on Sunday's closely-watched national election agree: The radical left opposition Syriza party, which has vowed to rewrite the terms of Greece's international bailout, enjoys a lead of at least 4 percentage points over Prime Minister Antonis Samaras' conservatives. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Συμφωνία-γέφυρα στο εσωκομματικό πεδίο επιχειρεί να εξασφαλίσει η ηγεσία της ΝΔ - ανάλογη με αυτή που επιδιώκει και η κυβέρνηση από τους δανειστές της - σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μετά την εκλογική ήττα και κυρίως, να κινητοποιήσει όλο το στελεχιακό της δυναμικό ενόψει και της αντιπαράθεσης που θα ξεκινήσει εντός Βουλής στην τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις.

 

Ήδη μετά τη «σιωπή» σε επίπεδο κορυφής, τα βλέμματα στρέφονται καταρχήν στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας - όπου ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να είναι ο μοναδικός ομιλητής - κατά την οποία ο πρώην Πρωθυπουργός από το βήμα θα επιδιώξει να αναδείξει την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ από όσα υποσχόταν προεκλογικά και τους συμβιβασμούς που υποχρεώνεται να κάνει μετεκλογικά απέναντι στους δανειστές μας.

Επιπλέον ο κ. Σαμαράς αναμένεται να καλέσει την νέα κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει στον ελληνικό λαό ποια είναι η επίσημη θέση της ενόψει των κρίσιμων συζητήσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους, μετά το μπαράζ αλληλοαναιρούμενων τοποθετήσεων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ακόμα και για το θέμα της ιθαγένειας ή των αμυντικών συμφωνιών της χώρας μας.

Στη Συγγρού ήδη κάνουν λόγο για εσωτερικές αντιφάσεις της κυβέρνησης που είναι ικανές ακόμα και η οποία συμφωνία επιτευχθεί από τα ευρωπαϊκά ραντεβού του Αλέξη Τσιπρα να ακυρωθεί στην πράξη, όταν θα έρθει προς εφαρμογή στο εσωτερικό της χώρας.

Στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπαίνει και προσωπικά ο Πρωθυπουργός τον οποίο μάλιστα στην επίσημη ανακοίνωση του κόμματος ταυτίζουν με τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, για τις αναφορές του περί «διεφθαρμένης χώρας», θεωρώντας ότι αντίστοιχες δηλώσεις προκαλούν κύμα δυσφορίας στο εξωτερικό και δυσφημούν τη χώρα.

Αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος του ο κ. Σαμαράς καλείται να δώσει σαφείς απαντήσεις στους επικριτές του και κυρίως σε εκείνα τα στελέχη που εκτός από την αναμενόμενη κριτική για τη προεκλογική τακτική, θέτουν ευθέως και ζήτημά ηγεσίας, όπως έκανε με μια σκληρή ανακοίνωση η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα...