ΚΟΙΝΩΝΙΑ
04/02/2015 12:19 EET | Updated 04/02/2015 12:19 EET

Με διαφωνία η παραπομπή 72 μελών της Χρυσής Αυγής για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης

ASSOCIATED PRESS
Leader of the extreme far-right Golden Dawn party, Nikos Michaloliakos, center, smiles toward his supporters as he escorted by anti-terror police upon his arrival to a court for a preliminary hearing into charges of participating in a criminal organization in Athens, Wednesday, Oct. 2, 2013. Three lawmakers from Greece's extremist right-wing Golden Dawn party were released from custody Wednesday pending trial, after they provided initial testimony in criminal investigation triggered by the slayi

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, 72 κατηγορούμενοι για εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων ο γραμματέας και η κοινοβουλευτική ομάδα της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου αλλά και στελέχη και μέλη του κόμματος.

Οι εφέτες του Συμβουλίου, μετά από αρκετές συνεδριάσεις και με πλειοψηφία 2 προς 1, διατάσσουν με το βούλευμα τους (215/2015) την παραπομπή των 72 από τους συνολικά 85 κατηγορούμενους στη μεγάλη υπόθεση του κόμματος της Χρυσής Αυγής, που καλείται να λογοδοτήσει για σωρεία αδικημάτων που αφορούν την ευρύτερη δράση εγκληματικής οργάνωσης με ενέργειες σε βάρος Ελλήνων και αλλοδαπών, με κορυφαία τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Το Συμβούλιο Εφετών φέρεται να απασχολήθηκε έντονα με το βασικό αδίκημα, που αφορά την εγκληματική οργάνωση, το οποίο αντιμετωπίζουν οι παραπεμφθέντες σε δίκη, καθώς ένα μέλος του διαφώνησε για το κατά πόσο στοιχειοθετείται η κατηγορία αν δεν προκύπτει οικονομικό όφελος από την δράση της οργάνωσης. Ο εφέτης, επικαλούμενος τη σύμβαση του Παλέρμο, που ορίζει ότι για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης πρέπει να προκύπτει περιουσιακό όφελος των μελών της, είχε την άποψη ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να παραπεμφθούν για την κατηγορία της σύστασης και συμμορίας Οι άλλοι δύο Εφέτες ωστόσο απέρριψαν το νομικό προβληματισμό του συναδέλφου τους.

Για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης παραπέμπονται 18 νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, και μαζί τους άλλοι 54 συγκατηγορούμενοι τους στελέχη του κόμματος, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν σε πυρήνες της οργάνωσης στη Νίκαια, το Πέραμα και τον Πειραιά. Από τους 72 που διατάσσεται η παραπομπή, οι 26 είναι προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ότι δεν θα γίνει κατηγορία για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση για τους: Αθ. Καρατζά, Χρ. Κυριτσόπουλο, Αν. Μικελάτου, Μ. Μικελάτου, Κ. Μπαξεβανάκη, Σ. Σπυρίδη, Θ. Στέφα, Δ. Φραγκάκη, Ιω. Φραγκούλη, Αλ. Χατζηπαυλίδη, Δ. Μπίνου, Γ. Μπολάνη και Δ. Χρυσαφίτη.