Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα: Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα

Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα: Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα

«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για το κοινό νόμισμα», επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στις κοινές δηλώσεις που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξης Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία θα είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα.

Πρέπει να τονίζουμε την έννοια του σεβασμού, είπε ο Γάλλος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί την ψήφο του ελληνικού λαού. «Η ψήφος του ελληνικού λαού σημαίνει ότι η λιτότητα ως μόνη πραγματικότητα και ως μόνη προοπτική δεν είναι πλέον ανεκτή», τόνισε.

Υπάρχει όμως και ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων, είπε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.

Πρέπει να ορίσουμε ένα πλαίσιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, σημείωσε ο Φρανσουά Ολάντ, ξεκαθαρίζοντας ότι η Γαλλία θα είναι αλληλέγγυα: «Μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί», είπε.

Ο κ. Ολάντ σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει διάλογος με την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, μέσω του πρωθυπουργού της κάθε φορά επισημαίνει ότι είναι δεσμευμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική, επισημαίνει την πρόθεσή της να μείνει στην Ευρώζωνη γιατί εκει ανήκει.

«Συνεπώς ο διάλογος πρέπει να υπάρξει, σαφώς πρέπει να ενισχυθεί, ο στόχος είναι να φτάσουμε σε κοινή συμφωνία» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τσίπρας: «Στην ΕΕ και την Ευρωζώνη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές»

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι για τη σταθερότητα της Ευρώπης χρειάζεται μια νέα συμφωνία για την επιστροφή στην ανάπτυξη. «Σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε την Γαλλία μπροστά, στην κοινή προσπάθεια για αλλαγή πολιτικής», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τη Γαλλία «παράγοντα σταθερότητας στην ΕΕ».

«Καταθέσαμε μια πρόταση ρεαλιστική, που μπορεί να οδηγήσει σε ένα κοινώς αποδεκτό, βιώσιμο αποτέλεσμα», τόνισε. Στέλνοντας δε ένα μήνυμα στους ισχυρούς, υπενθύμισε ότι «στην ΕΕ και την Ευρωζώνη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Είμαστε όλοι συγκάτοικοι»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν είναι απειλή για την Ευρώπη και πως η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι ευκαιρία που πρέπει όλοι να αξιοποιήσουν. Επισήμανε ότι «ξεπερνώντας την κρίση στην Ελλάδα, να δώσουμε ώθηση ώστε να ξεπεράσει την κρίση η Ευρώπη».

Δημοφιλή