ΔΙΕΘΝΕΣ
05/02/2015 12:27 EET | Updated 05/02/2015 17:29 EET

Ενίσχυση των δυνάμεών του στη ανατολική Ευρώπη σχεδιάζει το ΝΑΤΟ

ASSOCIATED PRESS
Italy's Eurofighter Typhoon jet fighter prepares for take off during NATO's Baltic Air Policing Mission at the Siauliai airbase some 240 kms (150 miles) east of the capital Vilnius, Lithuania, Thursday, Jan. 29, 2015. (AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Την ενίσχυση των δυνάμεών του στην ανατολική Ευρώπη ενέκρινε το ΝΑΤΟ, δημιουργώντας μια νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης και έξι κέντρα διοίκησης σε περιοχές κοντά στη Ρωσία, όπως ανακοινώθηκε από τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Βρετανία δέχτηκαν να είναι οι πρώτες χώρες που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη δύναμη, την «αιχμή του δόρατος» του ΝΑΤΟ, διευκρίνισε ο Στόλτενμπεργκ μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας των χωρών-μελών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Η δύναμη θα αποτελείται από 5.000 άνδρες και αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση το 2016.

«Αποφασίσαμε ότι η δύναμη ταχείας αντίδρασης θα αποτελείται από μια χερσαία ταξιαρχία περίπου 5.000 ανδρών» οι οποίοι θα υποστηρίζονται από την αεροπορία, το ναυτικό αλλά και από ειδικές δυνάμεις, πρόσθεσε.

«Συμφωνήσαμε να ιδρύσουμε αμέσως έξι πολυεθνικά κέντρα διοίκησης στη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Εάν συμβεί μια νέα κρίση, θα διασφαλίζουν ότι οι εθνικές και οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα είναι σε θέση να δρουν συντονισμένα εξ αρχής» , εξήγησε.

Αυτά τα κέντρα διοίκησης θα καταστήσουν ευκολότερη την ανάπτυξη της δύναμης ταχείας αντίδρασης και ταυτόχρονα θα στηρίζουν και τον σχεδιασμό της συλλογικής άμυνας και θα βοηθούν στο συντονισμό των στρατιωτικών ασκήσεων, κατέληξε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)