ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/02/2015 10:18 EET | Updated 06/02/2015 12:16 EET

Κύκλοι Υπουργείου Οικονομικών: Οι δανειστές βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό της Ελλάδας

BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 05:  New Greek Finance Minister Yanis Varoufakis attends a press conference with German Finance Minister Wolfgang Schaeuble following talks on February 5, 2015 in Berlin, Germany. Varoufakis is touring several European cities and yesterday met with Mario Draghi at the European Central Bank following announcements by the new Greek government to sharply alter its relationship with the troika of loan-giving entities.  (Photo by Carsten Koall/Getty Images)
Carsten Koall via Getty Images
BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 05: New Greek Finance Minister Yanis Varoufakis attends a press conference with German Finance Minister Wolfgang Schaeuble following talks on February 5, 2015 in Berlin, Germany. Varoufakis is touring several European cities and yesterday met with Mario Draghi at the European Central Bank following announcements by the new Greek government to sharply alter its relationship with the troika of loan-giving entities. (Photo by Carsten Koall/Getty Images)

Το μαχαίρι στο λαιμό της Ελλάδας έβαλε το Euroworking Group την Πέμπτη ζητώντας παράταση και υπογραφή του υφιστάμενου προγράμματος, κάτι που θα επισημοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου στο επόμενο Eurogroup, υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο EuroGroup ακόμη και χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα ήταν διστακτικές και φοβήθηκαν, με αποτέλεσμα να μην είχαμε καμία στήριξη από κυβερνήσεις.

Παρ' όλα αυτά, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ο κ. Βαρουφάκης θα επιμένει μέχρι τέλους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Δεν υπογράφουμε το πρόγραμμα, δεν γίνεται να υπογράψουμε, είναι ξεφτίλα, θα πέσει η κυβέρνηση. Θα υποστούμε όποιες συνέπειες και εκείνοι αντιστοίχως» τονίζοντας παράλληλα ότι «το πρόγραμμα είναι πράξη υποταγής».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι παράγοντες επισήμαναν ότι «Ακόμη και η προηγούμενη κυβέρνηση αντιστάθηκε επί οκτώ μήνες σε μεταρρυθμίσεις που θα είχαν διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση παρά τα τρωτά της σημεία».

Αναφορικά με την στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση επισήμαναν ότι «Θα έχουμε νέα πρόταση που θα την φτιάξουμε στο κυβερνητικό συμβούλιο. Θα έχουμε έτοιμο το φάκελο στο Eurogroup».

Στόχος, όπως είπαν είναι η χρηματοδότηση-γέφυρα αλλά βάσει προγράμματος που θα συμφωνήσουμε εμείς και η ορολογία δεν έχει σημασία. Το σημαντικό όπως τόνισαν είναι «Όχι νέο δάνειο και παραμονή στην ευρωζώνη».

Λίγο νωρίτερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι «Δεν έχουμε άλλη επιλογή» από το να αντεπεξέλθουμε στις πιέσεις .

Αναφορικά με το αν συμφωνεί με το 70% του μνημονίου, όπως είπε στη συνέντευξη τύπου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Δεν είναι το μνημόνιο αυτή η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Το μνημόνιο είναι αυτοτροφοδοτούμενη κρίση», συμπληρώνοντας ότι «κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που μας προτείνουν είναι καλές».

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε παράλληλα ότι «το Μνημόνιο είναι η συνεχιζόμενη ύφεση και ένα χρέος το οποίο είναι δυσβάσταχτο και μη βιώσιμο», προσθέτωντας ότι οι πιέσεις θα αρθούν «Μέσα από τον ορθό λόγο που δημιούργησε η Ευρώπη».

Το Μαξίμου μιλά μόνο για πιέσεις

Την ίδια ώρα, διαψεύδει το Μαξίμου την διαρροή που αποδίδεται στο Υπουργείο Οικονομικών. Η διάψευση που προήλθε από επίσημους κυβερνητικούς κύκλους και αναφέρει πως «πληροφορίες που διακινούνται από δήθεν του κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου επικοινώνησε με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πριν προχωρήσει στη σχετική διάψευση. Ωστόσο, οικονομικοί υπουργοί παραδέχονται ότι ασκούνται πιέσεις στην Ελλάδα. «Είναι προφανές ότι υπάρχει πίεση», είπε εκφράζοντας όμως την βεβαιότητά του ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα των επισκέψεών του. Παράλληλα έγινε μία πρώτη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά το υπουργείο Οικονομικών.

Sponsored Post