ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/02/2015 05:09 EET

«Είναι καιρός να αναλάβουμε δράση», αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ για την παγκόσμια ανάπτυξη εν όψει της συνόδου των G20

International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde, waits to greet British Prime Minister David Cameron, before a round table meeting at the IMF, Thursday, Jan. 15, 2015 in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)
ASSOCIATED PRESS
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde, waits to greet British Prime Minister David Cameron, before a round table meeting at the IMF, Thursday, Jan. 15, 2015 in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου «να αναλάβουν δράση» για να αποφευχθεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ομάδας G-20 στην Κωνσταντινούπολη.

«Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση (...). Το διακύβευμα είναι υψηλό. Χωρίς δράση, το σούπερτάνκερ της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να κολλήσει πάλι στα ρηχά νερά της χαμηλής ανάπτυξης» έγραψε η Λαγκάρντ στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ.

Η Λαγκάρντ και οι υπουργοί Οικονομικών των ανεπτυγμένων και αναδυομένων χωρών της G20, οι οποίοι θα συναντηθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη στην τουρκική οικονομική πρωτεύουσα, πρέπει να εφαρμόσουν επειγόντως τις "φιλόδοξες" διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ. «Χρειαζόμαστε μια αποφασιστική επιτάχυνση προς την κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως το εμπόριο, η εκπαίδευση, η υγεία», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να απολαύσει την «ορμή» από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, αλλά θα μπορούσε επίσης να υποφέρει από «υπερβολική αστάθεια» που σχετίζεται με τη νομισματική ομαλοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποίησε επίσης η Λαγκάρντ, φοβούμενη ότι η Ευρώπη παραμένει σε ένα «θολό» τοπίο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξέφρασαν την ανησυχία τους την Παρασκευή για την «αδύναμη και άνιση» ανάπτυξη στον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπως δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει λάβει ισχυρά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας με χαλαρή νομισματική πολιτική, αλλά αυτό αποδείχθηκε ανεπαρκές» είπε το στέλεχος του Αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ