ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/02/2015 07:54 EET

Καμία ξένη εταιρεία δεν υπέβαλε προσφορά για έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα

Eurokinissi

Καμία ξένη εταιρεία δεν έχει έως τώρα υποβάλλει προσφορά στο διαγωνισμό έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα τρία χερσαία “οικόπεδα” της Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Έθνος, μόνο οι δυο ελληνικές πετρελαϊκές εταιρίες, “Ελληνικά Πετρέλαια” και την“Energean Oil & Gas” έδωσαν το παρών στο διεθνή διαγωνισμό του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ καμία ξένη εταιρία δεν εμφανίστηκε, ούτε καν η ιταλική Enel που προκάλεσε τη διαδικασία, ζητώντας πριν από ένα με ενάμισι χρόνο και τα τρία οικόπεδα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο και οι ίδιες οι εταιρίες, τα “ΕΛ.ΠΕ” υπέβαλαν προσφορές για τις περιοχές “Άρτας – Πρέβεζας” και της “Βορειοδυτικής Πελοποννήσου” και η Energean Oil & Gas επίσης για την “Άρτα – Πρέβεζα” και την “Αιτωλοακαρνανία. Το ενδιαφέρον των ξένων εταιριών δεν εκδηλώθηκε, προφανώς, λόγω της μεγάλης βουτιάς των διεθνών τιμών του πετρελαίου με αποτέλεσμα τέτοιες επενδύσεις να μην είναι αποδοτικές και συμφέρουσες.

Τα “Ελληνικά Πετρέλαια” σημειώνεται ότι έχουν ήδη κερδίσει στον προηγούμενο διεθνή διαγωνισμό το “οικόπεδο” του δυτικού Πατραϊκού Κόλπου και στην κοινοπραξία για αυτήν την περιοχή συμμετέχουν η ιταλική Edison και η ιρλανδική Petroceltic. Ήδη έχουν ξεκινήσει τις ερευνητικές διαδικασίες.

Η “Energean Oil & Gas” που έχει στο μετοχικό της κεφάλαιο το αμερικανικό επενδυτικό Fund ύψους 12 δισ. δολ., το “Third Point”, έχει πάρει τις περιοχές των “Ιωαννίνων” και του “Κατακόλου”. Η ίδια εταιρία υπενθυμίζεται ότι διαχειρίζεται τα κοιτάσματα του “Πρίνου”.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Μαθιό Ρήγα η εταιρία έχει επενδύσει πάνω από 180 εκατ. ευρώ για την αναβίωση της παραγωγής του Πρίνου της Καβάλας, 90 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία και σχεδόν 100 εκατ. ευρώ συνολικά στο Δημόσιο.

Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο τονίζει: “Όλες οι αιτήσεις θα κριθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2289/1995 και του Ελληνικού Δικαίου και υπό το πρίσμα της συνεχούς, εμπεριστατωμένης, αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας για τον εντοπισμό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Ελληνική Επικράτεια και την εκμετάλλευση αυτών των πόρων, λαμβάνοντας όμως σοβαρά υπόψη τα Περιβαλλοντικά θέματα.

Οι αιτούντες που πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια θα κληθούν να διαπραγματευθούν ανταγωνιστικά για τις προσφερόμενες εκτάσεις. Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν βάσει των ανταγωνιστικών στοιχείων και η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου.

Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συνάψει χωριστές συμβάσεις για κάθε περιοχή προς παραχώρηση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον προκηρυχθέντα διεθνή διαγωνισμό”.