ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/02/2015 07:24 EET | Updated 08/02/2015 07:25 EET

Απώλειες ύψους 4,5 δισ. ευρώ μετρούν οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα

AFP via Getty Images
Declining charts are displayed on the real time index board in a visitors' sector at Bovespa stock exchange in Sao Paulo, Brazil on May 3, 2012. AFP PHOTO/Yasuyoshi CHIBA (Photo credit should read YASUYOSHI CHIBA/AFP/Getty Images)

Απώλειες πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν υποστεί, αθροιστικά, δεκάδες μεγάλοι επενδυτές του εξωτερικού από τις υποαξίες που εγγράφουν οι συμμετοχές τους σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία χαρτοφυλακίου. Πρόκειται για σοβαρούς θεσμικούς, που πίστεψαν και στήριξαν την ελληνική προσπάθεια και τώρα βλέπουν τις τοποθετήσεις τους αυτές να εξανεμίζονται.

Οι ζημιές αυτές, στην πλειοψηφία τους, προέρχονται από την πτώση της αξίας των ποσοστών που οι ξένοι ελέγχουν στις ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Εγκυρες πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ξένοι θεσμικοί επενδυτές όπως η BlackRock, η WL Ross & Co., η Fidelity Investments, η Templeton, η Paulson & Co, η Capital Group of Companies, η Fairfax Financial Holdings, η Wellington Management Company και πολλά άλλα μικρότερα funds έχουν επενδύσει περί το 90% των 8,2 δισ. που τοποθετήθηκαν στις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια των ανακεφαλαιοποιήσεών τους.

Από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου έως σήμερα έχουν υποστεί απώλειες της τάξης του 50%, που μεταφράζονται σε υποαξίες ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξηγούν οι ίδιες πηγές. Στα 3,4 δισ. αυτά πρέπει να προστεθούν και αλλά 1,2 δισ. ζημιών, περίπου, που προκύπτουν από τη μεγάλη πτώση των τιμών των ελληνικών τραπεζικών και επιχειρηματικών ομολόγων που εκδόθηκαν το προηγούμενο 18μηνο και η συνολική ονομαστική αξία των οποίων είναι της τάξης των 4,5 δισ. δολαρίων.

Στις απώλειες αυτές δεν περιλαμβάνονται, βέβαια, οι ζημίες που καταγράφουν ξένοι επενδυτές όπως η GreyLock Capital ή η Third Point από τη δευτερογενή αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, οι τιμές των οποίων έχουν καταρρεύσει το τελευταίο διάστημα. Ειδικά αυτές των τριετών και πενταετών ελληνικών ομολόγων που εκδόθηκαν λιγότερο από ένα χρόνο πριν κατά την, τότε, επανάκαμψη της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Ο Ιανουάριος είναι ο πρώτος μήνας από το καλοκαίρι του 2012, κατά τον οποίο σημειώθηκαν καθαρές εκροές κεφαλαίων από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί, όπως η Capital και όχι μόνον, άρχισαν να πωλούν τμήματα των συμμετοχών τους.

Την ίδια ώρα, αγοραστές εμφανίζονται με μικρότερα καιροσκοπικά και επιθετικά hedge funds, που επιδιώκουν να επωφεληθούν από τις ευρύτατες διακυμάνσεις που καταγράφει η ελληνική αγορά αξιών ανάλογα με τη ροή της διεθνούς ειδησεογραφίας για την Ελλάδα.

Τραπεζική πηγή ανέφερε στην εφημερίδα ότι έχει καταρρακωθεί το επενδυτικό κλίμα στο εξωτερικό και θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για να πειστούν άνθρωποι που έχασαν εδώ περιουσίες, ποντάροντας στην ανάκαμψη, να ξαναεπενδύσουν τα κεφάλαιά τους.

(Πηγή: Καθημερινή )

Sponsored Post