ΔΙΕΘΝΕΣ
08/02/2015 12:08 EET

Ο Αλί Χαμενεΐ είναι υπέρ μίας συμφωνίας με τη Δύση για το πυρηνικά του Ιράν

Anadolu Agency via Getty Images
TEHRAN, IRAN - JULY 8: Supreme Leader of Iran Ayatollah Ali Khamenei gives a speech on the meeting in Tehran, Iran on 8 July, 2014. (Photo by Leader.ir - Pool/Anadolu Agency/Getty Images)

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν άφησε την Κυριακή να εννοηθεί πως θα μπορούσε να υποστηρίξει μία δίκαιη πυρηνική συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις στην οποία καμία πλευρά δεν θα παίρνει όλα όσα ζητά.

"Θα προχωρούσα με οποιαδήποτε συμφωνία μπορούσε να γίνει. Βέβαια, δεν είμαι υπέρ μίας κακής συμφωνίας. Είναι καλύτερη καμία συμφωνία από μία συμφωνία αντίθετη με τα συμφέροντα του έθνους μας", ανέφερε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε μία δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του και μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ωστόσο, στέλνοντας ένα μήνυμα το οποίο φάνηκε να υποστηρίζει τη συμφιλιωτική προσέγγιση του προέδρου Χασάν Ρουχανί, που αναβίωσε τη διπλωματία με τις δυτικές δυνάμεις λίγο μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη του το 2013, ο Χαμενεΐ είπε: "Όπως έχει πει ο πρόεδρος, διαπραγματεύσεις σημαίνει κατάληξη σε ένα κοινό σημείο. Έτσι το άλλο μέρος... δεν πρέπει να περιμένει πως οι παράλογες προσδοκίες του θα ικανοποιηθούν."

"Αυτό σημαίνει ότι μία πλευρά δεν θα πάρει στο τέλος όλα όσα θέλει", είπε ο Χαμενεΐ, που έχει το αξίωμα αυτό από το 1989 και ήταν γνωστός επί χρόνια για την απορριπτική στάση του έναντι της αποκλιμάκωσης της διπλωματικής έντασης με τη Δύση μέχρις ότου εξουσιοδότησε τον Ροχανί να προσπαθήσει να τερματίσει τη μακρά πυρηνική διαμάχη με τη Δύση, η οποία έχει κοστίσει στο Ιράν τη διεθνή απομόνωση.

Όμως ο Χαμενεΐ, στην προσπάθεια προφανώς να κρατήσει τους ισχυρούς σκληροπυρηνικούς στο πλευρό του, επανέλαβε: "Το ιρανικό έθνος δεν θα δεχθεί οποιεσδήποτε υπερβολικές απαιτήσεις και παράλογη συμπεριφορά".

Ο Χαμενεΐ πρόσθεσε πως υποστηρίζει "σθεναρά" τη συνέχιση των συνομιλιών και έκανε έκκληση για μία "εμπεριστατωμένη" συμφωνία σε ένα στάδιο – αφήνοντας να εννοηθεί πως η Τεχεράνη εξακολουθεί να θέλει την άμεση και όχι σταδιακή, όπως επιθυμούν οι δυτικές δυνάμεις, άρση των κυρώσεων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post