ΔΙΕΘΝΕΣ
09/02/2015 13:28 EET | Updated 09/02/2015 13:33 EET

Ιταλία: Έσωσαν μετανάστες για να τους πεθάνουν από το κρύο

noborder network/Flickr
An inflatable hard bottom craft carrying some 87 would be immigrant mainly from Somalia is pictured 26 miles from Lampedusa on June 15, 2008 (AFP)

Τουλάχιστον 25 μετανάστες πέθαναν από υποθερμία πάνω στα σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής που τους είχαν περισυλλέξει από τη θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών Υγείας της Ιταλίας.

Δύο περιπολικά σκάφη της ακτοφυλακής περισυνέλεξαν 105 μετανάστες την Κυριακή από ένα πλοιάριο που έπλεε ακυβέρνητο κάτω από πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, με τα κύματα να φτάνουν σε ύψος τα 8 μέτρα και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν.

Οι παράνομοι μετανάστες παρέμειναν επί 18 ώρες στο κατάστρωμα των δύο μικρών πλοιαρίων που θα τους μετέφεραν στη Λαμπεντούζα, εκτεθειμένοι στους ανέμους και τις ριπές της θάλασσας. Τουλάχιστον 25 από αυτούς πέθαναν στη διαδρομή από υποθερμία, εξήγησε ο Πιέτρο Μπαρτόλο, ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας του νησιού.

Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του ιταλικού λιμενικού είχε ανακοινώσει ότι τη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα είχαν εντοπιστεί επτά πτώματα στο πλοιάριο που μετέφερε τους παράνομους μετανάστες στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης.

Οι άνθρωποι αυτοί, που κατάγονται από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη. Καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με ακραίες συνθήκες σήμαναν οι ίδιοι συναγερμό, μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, το απόγευμα της Κυριακής και η ιταλική ακτοφυλακή κινητοποίησε δύο εμπορικά πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή ενώ έστειλε επίσης δύο δικά της σκάφη από το νησί Λαμπεντούζα για να τους βοηθήσουν.

Τα περιπολικά σκάφη του ιταλικού λιμενικού περισυνέλεξαν τους μετανάστες αργά το βράδυ της Κυριακής και έβαλαν πλώρη για τη Λαμπεντούζα.

Ο βαρύς χειμώνας και η κακοκαιρία στη Μεσόγειο δεν ανέκοψαν το κύμα των παράνομων μεταναστών που συνήθως επιβιβάζονται σε πλοιάρια στη Λιβύη με προορισμό τις ιταλικές ακτές. Το 2014 σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων αφού έφτασαν στην Ιταλία περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι. Μόνο τον Ιανουάριο φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, σ' αυτούς προστέθηκαν άλλοι 3.528 παράνομοι μετανάστες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)