ΕΙΔΗΣΕΙΣ
09/02/2015 14:27 EET | Updated 09/02/2015 14:28 EET

Ο Τσίπρας κυνηγά φαντάσματα του παρελθόντος λέει ο Φέρχοφστατ για τις γερμανικές αποζημιώσεις

PATRICK KOVARIK via Getty Images
Guy Verhofstadt, former Belgium prime minister (1999-2008), gives a speech after Drancy's mayor and member of Parliament Jean-Christophe Lagarde was elected as president of the center-right party Union of Democrats and Independents (UDI), on November 15, 2014 in Paris. AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK (Photo credit should read PATRICK KOVARIK/AFP/Getty Images)

Με δηλώσεις τους, τόσο ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο αντικαγγελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αλλά και ο Βέλγος Γκι Φέρχοφστατ που είναι πρόεδρος των Φιλελεύθερων του Ευσρωπαϊκού Κοινοβουλίου απορρίπτουν κάθε συζήτηση για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Γκι Φερχοφστατ: Ο Τσίπρας κυνηγά φαντάσματα του παρελθόντος

Την εκτίμηση ότι οι διεκδικήσεις της Ελλάδας σχετικά με το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι αντίθετες προς το ευρωπαϊκό πνεύμα, εξέφρασε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι με αυτές τις διεκδικήσεις. ο κ. Τσίπρας «υπονομεύει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και φαίνεται να έχει ξεχάσει ότι οι πρώην εχθροί έχουν κάνει μια θεμελιώδη επιλογή, αυτή της συνεργασίας και της οικοδόμησης ενός κοινού μέλλοντος, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». «Με αυτόν τον τρόπο διόρθωσαν το λάθος που είχε γίνει από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο», τονίζει.

Σύμφωνα με τον Γκ. Φερχόφστατ, «οι διεκδικήσεις του κ. Τσίπρα δεν έχουν νόημα και καθιστούν πιο δύσκολη την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης. Αντί να κυνηγά τα φαντάσματα του παρελθόντος, θα πρέπει να επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές του για την οικοδόμηση ενός νέου μέλλοντος για την Ελλάδα».

«Η Ευρωπαϊκή περιοδεία των κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη, την περασμένη εβδομάδα, απέδειξε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν ένα ισχυρό και σοβαρό σχέδιο μεταρρύθμισης. Μόνο με την παρουσίαση ενός παρόμοιου σχεδίου θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την επέκταση της ωρίμανσης των δανείων και αναθεωρημένα επιτόκια δανεισμού. Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη», καταλήγει ο Γκι Φερχόφστατ.

Σόιμπλε: Η συζήτηση έκλεισε το 1953

Φανερά ενοχλημένος, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αρκέστηκε να πει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υπολογίζει «να διευθετήσει τα οικονομικά προβλήματά του επαναδιαπραγματευόμενος τις συμφωνίες του Λονδίνου. Μα αυτό συνέβη το 1953».

Γκάμπριελ: Η πιθανότητα να πληρώσουμε αποζημιώσεις είναι μηδενική

Και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απέρριψε το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, για αποζημιώσεις υποστηρίζοντας στη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματός του πως τέτοια θέματα έχουν ρυθμιστεί οριστικά με τις διαπραγματεύσεις, που οδήγησαν το 1990 στην ενοποίηση της Γερμανίας.

Ερωτηθείς αν το Βερολίνο θα πλήρωνε αποζημιώσεις, ο Ζ. Γκάμπριελ δήλωσε: «Η πιθανότητα είναι μηδενική».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)