ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/02/2015 02:19 EET | Updated 09/02/2015 05:42 EET

Οι 7+1 ημέρες που θα κρίνουν τη διαπραγμάτευση

Oli Scarff via Getty Images
ATHENS, GREECE - FEBRUARY 17: The EU and Greek flags fly in front of the Parthenon on the Acropolis on February 17, 2012 in Athens, Greece. Following a meeting on Wednesday, finance ministers across the Eurozone are calling for greater scrutiny and oversight of Greece's proposed budget cuts in order to approve the latest 130 billion euro bailout package. The package, which is anticipated to be finalised on February 20, 2012, is essential for Greece to avoid defaulting on a 14.5 billion euro bond it is due to repay in mid-March. (Photo by Oli Scarff/Getty Images)

Σημεία προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών βλέπουν στελέχη της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι οι ημέρες που μεσολαβούν μέχρι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

Παρά το γεγονός ότι τα κέντρα αποφάσεων σε Βερολίνο και Βρυξέλλες εμφανίζονται ανυποχώρητα στο ελληνικό αίτημα για ένα πρόγραμμα «γέφυρα» μέχρι την τελική συμφωνία, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να βρεθεί μια κοινά επωφελής λύση.

«Είναι λογικό και οι δύο πλευρές στην εκκίνηση της διαπραγμάτευσης να εμφανίζονται άκαμπτες σε σχέση με τις απαιτήσεις τους. Ωστόσο, όσο περνούν οι ημέρες θα προκύψουν περισσότερα σημεία σύγκλισης παρά ρήξης» όπως αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας στη HuffPost .

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη από τις επαφές των προηγούμενων ημερών (και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο) έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι άλλος παράγοντας έλεγε ότι «σήμερα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά από ότι ήταν την Παρασκευή».

Όπως εξηγεί «οι δύο πλευρές ακόμα μαθαίνουν η μία την άλλη και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης». Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την τύχη του υφιστάμενου προγράμματος.

Τόσο οι δηλώσεις από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους όσο και από την ελληνική κυβέρνηση δείχνουν ότι σε αυτό το θέμα η διαφορά παραμένει αγεφύρωτη. Ενδεικτικό είναι ότι με δηλώσεις του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει αίτημα για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος το αργότερο ως στις 16 Φεβρουαρίου προκειμένου να εξασφαλίσει την οικονομική υποστήριξη της ευρωζώνης.

Ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν διαπραγματεύεται τη λαϊκή εντολή για τερματισμό της λιτότητας» προσθέτοντας ότι «δεν δικαιούμαστε να ζητήσουμε παράταση μνημονίου γιατί θα ήταν παράταση λάθους».

Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται δεδομένο ότι οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών που θα γίνουν μέχρι το έκτακτο Eurogroup, θα κρίνουν πολλά για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης, ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Γι αυτό το λόγο από χθες βρίσκεται στην Αθήνα ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ μαζί με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, ώστε να έχουν συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στόχος της επίσκεψης θα είναι η κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά και η εξεύρεση κοινού τόπου, ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος.

Sponsored Box