Το νέο δόγμα της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια - Τα ΜΑΤ και η Δέλτα έφυγαν, η ανησυχία παραμένει

Το νέο δόγμα της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια - Τα ΜΑΤ και η Δέλτα έφυγαν, η ανησυχία παραμένει
sooc

«Τα ΜΑΤ και οι υπόλοιπες στατικές δυνάμεις έφυγαν από τα Εξάρχεια μετά από πάρα πολλά χρόνια. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε να υπάρχει ένα αυτόνομο κράτος μέσα στην πόλη στο οποίο δεν θα μπορεί η Τροχαία να μεταβεί και να καταγράψει ένα περιστατικό. Η επίθεση θα γίνει αφορμή για να ανοίξει στη Βουλή νέος κύκλος συζητήσεων για το θέμα των Εξαρχείων».

Τα λόγια ανήκουν σε στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που εκφράζει την ανησυχία του για την επίθεση της περασμένης Παρασκευής στα Εξάρχεια με στόχο όχημα της Τροχαίας που κάηκε ολοσχερώς από κουκουλοφόρους. Το πλήρωμα –δύο αστυνομικοί- ξυλοκοπήθηκαν και έφυγαν άρον άρον από την οδό Τοσίτσα, όπου πήγαν για να καταγράψουν τροχαίο ατύχημα.

Με απόφαση της νέας κυβέρνησης την τελευταία εβδομάδα στα Εξάρχεια δεν υπήρχαν οι αστυνομικές δυνάμεις των τελευταίων χρόνων, οι οποίες αποσύρθηκαν στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης της αστυνομοκρατίας. Πρόκειται για τη νέα πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η νέα πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Το νέο δόγμα έμοιαζε να πετυχαίνει μέχρι που έγινε η επίθεση της Παρασκευής, η οποία δεν ανατρέπει τα σχέδια του υπουργείου αλλά προβληματίζει. Η ομάδα Δέλτα που κλήθηκε να επέμβει για να σώσει τους δύο άνδρες της Τροχαίας από την οδό Τοσίτσα, όπου είχαν περικυκλωθεί από κουκουλοφόρους, έφτασε με καθυστέρηση γιατί δεν βρισκόταν -με βάση το νέο δόγμα- στην περιοχή των Εξαρχείων αλλά στον Άγιο Παντελεήμονα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως λένε αστυνομικές πηγές, να κινδυνέψουν περισσότερο οι δύο αστυνομικοί.

Από την πλευρά τους πηγές από το περιβάλλον της νέας πολιτικής ηγεσίας αναφέρουν ότι «σχετικά κοντά» στην πλατεία Εξαρχείων υπήρχαν το βράδυ της Παρασκευής δυνάμεις των ΜΑΤ που επενέβησαν. Το θέμα, πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θα φέρει στη Βουλή ο νέος υπουργός, ο οποίος θέλει να φέρει προ των ευθυνών τους όλους τους πολιτικούς φορείς για το θέμα τους «κράτους των Εξαρχείων» και να δοθεί πολιτική λύση.

Δημοφιλή