ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/02/2015 05:51 EET | Updated 09/02/2015 10:05 EET

Στο επίκεντρο της συνάντησης Ομπάμα- Μέρκελ η Ελλάδα

Handout via Getty Images
BRISBANE, AUSTRALIA - NOVEMBER 15: In this handout photo provided by the G20 Australia, Germany's Chancellor Angela Merkel walks with US President Obama from Queensland State Library to the Gallery of Modern Art on November 15, 2014 in Brisbane, Australia. World leaders have gathered in Brisbane for the annual G20 Summit and are expected to discuss economic growth, free trade and climate change as well as pressing issues including the situation in Ukraine and the Ebola crisis. (Photo by Patri

Σήμερα, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ. Ένα από τα βασικά θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να είναι η Ελλάδα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ΗΠΑ θέλουν να ασκήσουν πιέσεις στην γερμανική πλευρά ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διάθεση συμβιβασμού με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, υπάρχει η ανησυχία ότι μια παρατεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδας θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

«Δεν προσπαθούμε να μεσολαβήσουμε, έχουμε συμβουλεύσει όλες τις πλευρές πως πρέπει να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός από όλους. Υπάρχουν όρια στο πόση λιτότητα μπορεί να αντέξει μια κοινωνία» σημειώνει ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στους Financial Times.

Στην ίδια συνάντηση, αναμένεται επίσης να συζητηθεί το θέμα της κρίσης στην Ουκρανία.

Λιου: Να περιορίσουν τις ρητορείες Ελλάδα και Ευρώπη

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον καλεί Αθήνα και Ευρώπη να κατευνάσουν την ένταση γύρω από τη χαλάρωση των μέτρων λιτότητας. Ειδικότεραμ οι ΗΠΑ κάλεσαν την Ελλάδα και την Ευρώπη να «περιορίσουν τις ρητορείες» στις ζωηρές συζητήσεις που διεξάγονται σχετικά με τις ελπίδες της Αθήνας για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας.

«Πιστεύω πως η ένταση πρέπει μειωθεί λίγο στη συζήτηση», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού προς το αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CNBC σε συνέντευξή του που μαγνητοσκοπήθηκε την Κυριακή, το βράδυ.

«Όλοι πρέπει να περιορίσουν λίγο τις ρητορείες», δήλωσε ο Λιού στη συνέντευξη που μεταδόθηκε τη Δευτέρα.

«Είναι ανάγκη να υπάρξει μια συζήτηση όπου η Ελλάδα και όλα τα μέρη με τα οποία εμπλέκεται να αναζητήσουν μια πρακτική, πραγματιστική οδό προς τα εμπρός».