ΕΙΔΗΣΕΙΣ
09/02/2015 09:59 EET | Updated 09/02/2015 09:59 EET

Κομισιόν: Εργαζόμαστε για την εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης για την Ελλάδα

iAaki antoAana plaza

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, δήλωσε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σε ερώτηση για την επίσκεψη του προέδρου της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (Eurogroup Working Group), Τόμας Βίζερ, και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο στην Αθήνα την Κυριακή, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι η εν λόγω επίσκεψη έγινε με σκοπό την προετοιμασία του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα, ωστόσο πηγές της Κομισιόν σημείωνουν ότι υπήρξε μια μικρή πρόοδος στις συζητήσεις. Όπως τόνιζαν οι συζητήσεις στην Αθήνα ήταν εποικοδομητικές και η κάθε πλευρά παρουσίασε τις δικές της κόκκινες γραμμές. Οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι είναι εφικτή μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία ως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ο κ. Σχοινάς κληθείς να σχολιάσει αν υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες των δύο αξιωματούχων της Ε.Ε. με τις ελληνικές Αρχές απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε τεχνικό επίπεδο για να προετοιμάσει το Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης, ούτως ώστε να διεξαχθεί «μέσα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες».

Ο κ. Σχοινάς, πρόσθεσε ακόμη ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της διαπραγμάτευσης και εργάζεται εποικοδομητικά με στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Καταλήγοντας, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η τελική απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί ομόφωνα από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «η Ευρώπη θα σεβαστεί την Ελλάδα, όσο η Ελλάδα σέβεται την Ευρώπη».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)