ΕΙΔΗΣΕΙΣ
09/02/2015 11:15 EET | Updated 09/02/2015 12:12 EET

Βαρουφάκης: Ούτε ως yesman, ούτε ως noman μεταβαίνω στις Βρυξέλλες για το Eurogroup

«Ούτε yesman, ούτε noman». Με αυτή τη φράση από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκαθάρισε ότι πηγαίνει στις Βρυξέλλες την Τετάρτη για τη συνεδρίαση του Eurogroup προκειμένου να διεκδικήσει τη συμφωνία-γέφυρα.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει αν πούμε ένα ακόμα ''ναι'' στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα» και πρόσθεσε ότι «το ήδη υπάρχον φάρμακο είναι τοξικό και το γνωρίζει ο θεράπων ιατρός». Επαναλαμβάνοντας τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση ζητεί μεταβατικό πρόγραμμα διαβεβαίωσε ότι δεν θα κάνει καμία κίνηση η οποία θα εκτροχίαζε τον προϋπολογισμό.

«Απαιτούμε μια νέα συζήτηση για την ουσία του προβλήματος, επειδή οι πολιτικές που απαιτούν να καταπιούμε, είναι μέρος του προβλήματος και όχι το πραγματικό φάρμακο» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών ενώ ζήτησε εκ νέου μια μεταβατική συμφωνία που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει σε εύλογο χρόνο τις προτάσεις της για τη διαπραγμάτευση του χρέους.

Αναφερόμενος στην τροίκα, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευθεί μαζί της ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν αναφέρεται στους τρεις θεσμούς (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ) αλλά στο τεχνοκρατικό κλιμάκιο.

«Στη διαπραγμάτευση θα προσέλθω με τη σκέψη ότι εκπροσωπώ το 40% που μας ψήφισε, αλλά και το 60% που δεν μας ψήφισε. Θα κρατώ κατά νου τις συγκινητικές προτροπές ''να μην κάνουμε πίσω'' αλλά και τις προτροπές να βρούμε μια λύση. Εύχομαι ότι δεν θα υπάρξει ελληνική ψυχή, που όπως οι μαυραγορίτες της Κατοχής προσεύχονταν, "βάστα Ρόμελ"», τόνισε με νόημα ο κ. Βαρουφάκης προσθέτοντας ότι «Ούτε yesman, ούτε noman. Θα πασχίσω να πω το ναι σε κάθε έντιμη λύση που δεν ρίχνει την Ελλάδα στην κρίση».

Απαντώντας εκ μέρους της ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι διέκρινε στην ομιλία του Γ. Βαρουφάκη «στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό» για να προσθέσει αργότερα πως «αν θέλετε πραγματικά χρόνο, δεν έχετε παρά να ζητήσετε την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως η «συμμαχία του Νότου» στην οποία απέβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ, «έχει καταρρεύσει- και δεν υπάρχουν δυστυχώς σύμμαχοι στην Ευρώπη στην πολιτική που θέλετε να χαράξετε». Αντιπρότεινε δε, μια διαπραγμάτευση, με στόχο την «αναδιάρθρωση του χρέους» (και όχι την απομείωσή του όπως επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ) και τη μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων που απαιτούν οι δανειστές.

Sponsored Box