ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/02/2015 05:49 EET | Updated 09/02/2015 06:23 EET

Σαπέν: Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων

ASSOCIATED PRESS
French Finance Minister Michel Sapin addresses reporters during the presentation of the 2015 budget, at the finance ministry in Paris, Wednesday Oct. 1, 2014. France’s Socialist government has detailed a euro21 billion ($26.5 billion) cost-cutting plan, the deepest-ever spending cuts in the country’s modern history. Presenting the 2015 budget, Finance Minister Michel Sapin said “These spending cuts are crucial to our credibility in the eyes of French and Europeans, they’ll b

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ζήτησε «τη διασφάλιση της χρηματοδότησης» της Ελλάδας στο πλαίσιο όμως της τήρησης «των ευρωπαϊκών κανόνων».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε χρηματοδότηση, χωρίς την οποία η Ελλάδα θα βρεθεί στο έλεος οποιασδήποτε κατάστασης πανικού των αγορών, αλλά δεν μπορούμε να πούμε απλώς «χρηματοδοτούμε, χρηματοδοτούμε», δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των ομολόγων του της Ομάδας των 20 (G20), δηλώνοντας ότι προϋπόθεση για τη στήριξη προς την Ελλάδα είναι ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας θεωρεί ότι θα υπάρξει κάποια προσέγγιση των θέσεων κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup την Τετάρτη. «Ο στόχος είναι τα πράγματα να πάνε καλά την Τετάρτη. Αν είναι να έχουμε ένα τεταμένο Eurogroup, δεν αξίζει καν τον κόπο. Θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μία θετική δυναμική».

«Δεν είναι δυνατόν η νέα ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί να της πουν..."κάνουμε σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε, ακόμη και αν δεν είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα"» δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν μοιράζουμε έτσι τα χρήματα, για να επιτραπεί σε κάποιον να μείνει στην επιφάνεια. Υπάρχουν χρήματα διότι υπάρχει ένα πλαίσιο, μία δέσμευση, ένα επαρκώς στέρεο όραμα για το μέλλον».

Σημεία προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών βλέπουν στελέχη της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι οι ημέρες που μεσολαβούν μέχρι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

Παρά το γεγονός ότι τα κέντρα αποφάσεων σε Βερολίνο και Βρυξέλλες εμφανίζονται ανυποχώρητα στο ελληνικό αίτημα για ένα πρόγραμμα «γέφυρα» μέχρι την τελική συμφωνία, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να βρεθεί μια κοινά επωφελής λύση.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Box