Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ: Απαντήσεις σε 3 μεγάλα ερωτήματα

Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ: Απαντήσεις σε 3 μεγάλα ερωτήματα
sooc

Τις επιπτώσεις που θα είχε μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, προσπαθεί να προβλέψει και να αναλύσει το οικονομικό site Financial Post. Τρία κύρια ζητήματα παραθέτονται: Πρώτον τι θα γίνει στο ευρώ, αν αποχωρήσει η Ελλάδα. Δεύτερον, τι θα σημαίνει για ολόκληρη την Ευρώπη. Και τρίτον, πως ένα τέτοιο σενάριο θα επηρέαζε την παγκόσμια οικονομία.

Όπως εκτιμά το Financial Post, αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, αυτό ουσιαστικά θα σημάνει και τη διάλυση του ενιαίου νομίσματος. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές θα ρευστοποιήσουν άμεσα όλα τα εντός των ευρωπαϊκών συνόρων περιουσιακά τους στοιχεία. Ένα τέτοιο σενάριο θα είχε αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, πλήτοντας την αγορά ενέργειας και τις παγκόσμιες εξαγωγές. Και αυτό γιατί, όπως σημειώνεται στην ίδια ανάλυση, «η Ευρώπη εξυπηρετεί το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου».

Αναλυτικά οι 3 εκτιμήσεις του Financial Post

1. Τι θα συμβεί στο ευρώ;

Θα έχουμε επιστροφές... από τα παλιά. Το γαλλικό φράγκο, η ιταλική λίρα και το γερμανικό μάρκο θα επανέλθουν. Ο πρώην επικεφαλής της FED, Άλαν Γκρίνσπαν πιστεύει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει και το τέλος του ενιαίου νομίσματος. Ακόμα και χωρίς την ολοκληρωτική κατάρρευση του ευρώ, η ελληνική έξοδος θα θα αφήσει την ΕΚΤ με ένα τεράστιο ελληνικό χρέος δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ευρώ θα υποτιμηθεί και οι χώρες της ευρωζώνης θα είναι ευάλωτες.

Πάντως παρότι ο Γκρίνσπαν θεωρεί ότι η έξοδος είναι αναπόφευκτη υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι δεν είναι τόσο απαισιόδοξοι για την ευρωζώνη. Αναλυτές τονίζουν ότι η ευρωζώνη όχι μόνο είναι ανθεκτική και αντέχει μια ελληνική έξοδο αλλά θα είναι και καλύτερα χωρίς την Ελλάδα που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να την βυθίζει στα χρέη.

2. Τι θα γίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Όσο περισσότερο καθυστερεί μια συμφωνία, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι φόβοι ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα στείλει τους ευρωπαίους πανικόβλητους στα γκισέ των τραπεζών και στα ΑΤΜ για να σηκώσουν τις οικονομίες τους.

Η εύθραυστη ευρωζώνη, ήδη είναι αντιμέτωπη με τους χαμηλούς δείκτες κατανάλωσης και τα νέα μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγήσει τους επενδυτές από όλο τον κόσμο να ρευστοποιήσουν μαζικά ότι έχουν και δεν έχουν στην Ευρώπη. Το σενάριο αυτό θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα. Επίσης, αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη οι επενδυτές θα θεωρήσουν τις υπόλοιπες χώρες με αδύναμους οικονομικούς δείκτες, όπως την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία ως τίποτε άλλο παρά απαγορευτικές για επενδύσεις. Οι συγκεκριμένες χώρες θα αναγκαστούν να πληρώσουν για να δανειστούν και τα ομόλογά τους θα θεωρηθούν τοξικά.

3. Πως θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία;

Όταν η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη η κρίση δεν θα περιοριστεί αλλά θα εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και θα πλήξει τις παγκόσμιες εξαγωγές. Μην ξεχνάμε, ότι η Ε.Ε. εξυπηρετεί το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου.

Δημοφιλή