ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/02/2015 17:28 EET | Updated 10/02/2015 17:28 EET

Μοσκοβισί: Αποφασιστικής σημασίας το Eurogroup της Δευτέρας

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs, Pierre Moscovici unveils the European economic forecast, Winter 2015, at the European Commission headquarters in Brussels, on February 5, 2015. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι συζητήσεις για τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στο πλαίσιο «του προγράμματος το οποίο βρίσκεται σε ισχύ», από το οποίο η Αθήνα θέλει αντιθέτως να απαλλαγεί.

«Θα πρέπει να συζητήσουμε σε ένα πλαίσιο συλλογικό, κοινό, κι αυτό υπάρχει ήδη, είναι το ίδιο το πρόγραμμα που βρίσκεται σε ισχύ», ανέφερε ο Μοσκοβισί μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Κωνσταντινούπολη, εμφανιζόμενος να ταυτίζεται με τη θέση της Γερμανίας.

«Όταν ένας λαός εκφράζει τη βούλησή του για αλλαγή, δεν μπορεί αυτό να απορρίπτεται με μια μονοκοντυλιά», σημείωσε ο Μοσκοβισί, αλλά συμπλήρωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχουν επίσης οι ψηφοφόροι της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Σλοβενίας».

Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε κάθε περίπτωση συμφωνίας με την Ελλάδα για ένα νέο πρόγραμμα.

Ο Μοσκοβισί σημείωσε ακόμη ότι το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Τετάρτη θα δώσει μια ευκαιρία η κάθε πλευρά να «ακούσει» την άλλη, πάντως τόνισε πως «δεν υπάρχει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο» που θα τεθεί προς συζήτηση.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο στο τραπέζι. Αύριο το Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες θα δώσει μια ευκαιρία στην Ελλάδα να παρουσιάσει τις απόψεις της», σημείωσε ο Γάλλος επίτροπος.

Ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι το προσεχές κανονικό Γιούρογκρουπ, την 16η Φεβρουαρίου, μπορεί να έχει «αποφασιστική» σημασία, καθώς σε αυτό θα βγουν «τα συμπεράσματα».

«Από αύριο ως την 16η Φεβρουαρίου θα χρειαστεί πολλή δουλειά και καλή πίστη για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», τόνισε.

«Από τώρα ως την 27η Φεβρουαρίου πρέπει σε ορισμένες χώρες, νομίζω στη Γερμανία, τη Φινλανδία, να υπάρξουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την παράταση του προγράμματος», ανέφερε ακόμη ο Επίτροπος, τονίζοντας ότι «έχουμε πολύ λίγο χρόνο» ως την 28η Φεβρουαρίου και την τυπική λήξη του προγράμματος.

Πάντως ο Μοσκοβισί τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Το Grexit δεν είναι σενάριο. Δεν υπάρχει σχέδιο B. Όλοι θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», ανέφερε, ενώ παράλληλα εξέφρασε λύπη για την έλλειψη «αλληλεγγύης» από μέρους της Βρετανίας έναντι της Ελλάδας, μετά τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν, ο οποίος ανέφερε πως φοβάται μια αποτυχία στις συζητήσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα και τις συνέπειες που θα είχε.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post